null Kummihevonen tuo hevosenannoksen hyvää mieltä

Joel Vesalainen kävi juttelemassa Kiripassille, joka on Kaunialan sairaalan kummihevonen. Hän pääsi myös ajelulle Kiripassin kyydissä.

Joel Vesalainen kävi juttelemassa Kiripassille, joka on Kaunialan sairaalan kummihevonen. Hän pääsi myös ajelulle Kiripassin kyydissä.

Hyvä elämä

Kummihevonen tuo hevosenannoksen hyvää mieltä

Kaunialan sairaalan kummihevonen Kiripassi toi monelle mieleen muistoja vuosikymmenten takaa.

Jokin taika siinä on – yleensä ihminen ilahtuu nähdessään hevosen tai ponin. 148 kummihevosta ja -ponia ovat viime vuoden lopulta alkaen vierailleet eri puolilla Suomea kummikohteissaan kuten päiväkodeissa, kouluissa, hoivalaitoksissa, sairaaloissa ja työyhteisöissä. Kummihevoset ovat kohdanneet monia sellaisia ihmisiä, joilla ei muuten ehkä olisi mahdollisuuksia olla hevosten kanssa tekemisissä.

Kummihevosia on monenlaisia.

– Periaatteessa kummihevoseksi sopii mikä tahansa hevonen. Ei ole väliä, mitä hevonen tekee työkseen, onko se ratsu vai ravuri, kunhan se on rauhallinen ja turvallinen, kertoo nuorisotoiminnan koordinaattori Helena Hyvämäki-Mäenpää Suomen Hippoksesta.

Kummihevoset ovat hevosalan tapa osallistua Suomi 100 -juhlavuoteen. Samalla juhlistetaan 110-vuotiasta suomenhevosta. Sekä kummihevosia että kummikohteita on ollut helppo saada mukaan.

– Ihmiset ovat olleet poikkeuksetta iloisia, kun näkevät kummihevosen. Sillä on välitön vaikutus, Hyvämäki-Mäenpää sanoo.

Vanhukset ovat hevosen nähtyään alkaneet muistella omaan lapsuuttaan ja nuoruuttaan, johon hevoset ovat usein liittyneet jollakin tavalla. Lapset puolestaan ovat kyselleet kummihevosten omistajilta kaikenlaista hevosiin liittyvää, esimerkiksi, mitä hevonen syö ja kuinka paljon. Kummihevosia on muistettu myös vierailujen jälkeen.

– Jotkut lapset ovat piirtäneet hevoskuvia ja lähettäneet postia kummihevoselle.

Kiripassi sai Joel Vesalaiselta paljon rapsutuksia ja taputuksia ja pari palaa sokeria. Vesalainen muisteli, kuinka tärkeitä hevoset olivat ennen traktoreiden ja autojen yleistymistä.

Kiripassi sai Joel Vesalaiselta paljon rapsutuksia ja taputuksia ja pari palaa sokeria. Vesalainen muisteli, kuinka tärkeitä hevoset olivat ennen traktoreiden ja autojen yleistymistä.

Ilman hevosia ei olisi selvitty

Suomenhevosori Kiripassista tuli Kaunialan sairaalan kummihevonen joulukuussa, kun se vieraili paikassa ensimmäistä kertaa. Toukokuussa oli toisen vierailun aika.

– Saimme viime kerralla hienon muotokuvan Kiripassista. Sitä kuvaa on katseltu ja muisteltu vierailua, kertoo sairaalan toimitusjohtaja Mervi Ahlroth.

Hevonen ei sinänsä ole Kaunialassa aivan uusi juttu. Vierailulla on nimittäin käynyt myös ratsupoliiseja hevosineen. Myös muita eläinvieraita on ollut, kuten alpakoita ja halibernejä. Eläinten hyvää tekevä vaikutus on huomattu.

– Tehostetun asumispalvelun yksikössä, jossa on muistisairaita, asuu Väinö-kissa. Kaikki asukkaat eivät muista hoitajia, mutta Väinön nimen he kyllä muistavat, Ahlroth sanoo.

Kaunialan asukas Joel Vesalainen osoitti olevansa varsinainen hevoskuiskaaja, kun edelliseltä vierailulta tuttu Kiripassi saapui jälleen paikalle. Vesalainen kävi ajelulla Kiripassin kyydissä, mutta myös jutteli sille pitkät pätkät ennen ja jälkeen ajelun taputellen ja silitellen sitä samalla.

– Montakos varsaa sinä olet tehnyt? Vesalainen tiedusteli.

Kiripassi ei kommentoinut mitään näin intiimiin kysymykseen, mutta keskeytti jopa heinänsyönnin pitkäksi aikaa ja tuntui kuuntelevan Vesalaisen juttuja korvat höröllä.

Vesalainen oli lapsena ja nuorena paljon tekemisissä hevosten kanssa.

– Hevosilla tehtiin kaikki työt, kun ei ollut vielä koneita ja traktoreita kuten nyt. Ei oltaisi selvitty mistään ilman hevosia, ei sodastakaan, Vesalainen sanoo.

Kiripassi on rauhallinen ja mukava hevonen. Orimaisuus ei näy kuin kotona.
– Petri Nykänen

Kiripassi on hyvähermoinen ja monipuolinen

Kiripassin omistaja Petri Nykänen oli valmis lähtemään mukaan kummihevostoimintaan heti, kun Hippoksesta soitettiin ja pyydettiin. Se tuntui suorastaan kunniatehtävältä.

Kiripassille kummihevostoiminta on sopinut erinomaisesti, koska sillä on hyvä luonne ja se on poikkeuksellisen monipuolinen hevonen. Sillä voi ajaa, mutta se on myös menestynyt ratsu. Suomenhevosten kenttäratsastuskisoissa on tullut hopeaa ja pronssia.

– Kiripassi on rauhallinen ja mukava hevonen. Orimaisuus ei näy kuin kotona. Sen, että Kirppu on tullut matkoiltaan kotiin, huomaavat kyllä kaikki.

Kisakokemuksen ja kärrykeikkojen ansiosta Kiripassi ei ole moksiskaan, vaikka ympärillä olisi paljon väkeä, taputtelijoita ja kameroita.

– Mitä enemmän käymme eri paikoissa, sitä paremmin menee, Nykänen kehuu.

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Harras hetki: Valokuvaaja Sini Pennanen hiljentyy hevostallin tunnelmassa

Hengellisyys

Ratsastuksen jälkeen Sini Pennanen rauhoittuu hevosen viereen – ja kaikki muu unohtuu.


Hevoselta voi oppia ihmissuhdetaitoja

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.