Hiljaisiin hetkiin on helppo tulla
– Moni kaipaa rukousta ja lepoa, sanoo Hämeenkylän kirkon aamuhartausidean äiti Katja-Maaria Vilén.

– Moni kaipaa rukousta ja lepoa, sanoo Hämeenkylän kirkon aamuhartausidean äiti Katja-Maaria Vilén.

Hiljaisiin hetkiin on helppo tulla

Seurakunnat järjestävät hengellisiä tilaisuuksia, joihin voi poiketa iltalenkillä tai työmatkalla.

Vaikka olisi tarve kokea hengellistä lepoa ja hiljaisuutta, ei sunnuntaiaamun messu houkuta kaikkia. Monille kiireisille työssäkäyville sunnuntai on viikon ainoa päivä, jolloin voi nukkua pitkään. Messu voi myös tuntua liian vaativalta tai pitkältä.

– Vaikka seurakunnissa on messujen lisäksi monenlaisia ryhmiä, piirejä ja happeningejä, moni sanoo, ettei seurakunta tarjoa mitään juuri minulle, sanoo Vantaan seurakuntien kasvatustyön johtava pastori Tarja Korpela.

Samansuuntaisiin johtopäätöksiin tuli myös pari vuotta sitten kirkossa tehty selvitys: toiminnassa otetaan heikosti huomioon työikäisten toiveet, odotukset ja elämäntilanteet. Ei ole myöskään helppo saada selville, mikä tilaisuuksien sisältö on.

Korpelan mukaan pienimuotoiset hiljaiset hetket, kuten arkiretriitti, näyttävät olevan vastaus joidenkin tarpeisiin.

Seurakuntalaisten toiveiden mukaisesti Asolan seurakuntatalossa aletaan 2.2. alkaen järjestää hiljaisia ehtoollisia joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntai-iltana.

– Asolan seurakuntatalo on kaunis ja kodikas paikka. Lisäksi se sijaitsee lähellä Leinelän uutta asuinaluetta. Sinne on helppo poiketa vaikka iltalenkillä, kertoo Rekolan seurakunnan pappi Vappu Olsbo.

Seurakuntatalon ovi aukeaa kello 17, ja hiljaisuutta voi aluksi viettää itsekseen. Myös pappi on paikalla. Hiljainen ehtoollinen alkaa kello 18. Siinä luetaan yksi raamatunkohta. Saarnaa ei ole, vaan sen tilalla on hiljaisuutta.

Hämeenkylän seurakunnan pappi Katja-Maaria Vilén uskoo, että moni kaipaa säännöllistä rukousta. Sellaiseen on mahdollisuus aamuhartaudessa Hämeenkylän kirkossa. Niitä pidetään joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina 3.2. kello 8.30 alkaen.

– Se, että ennen töiden alkua voisi ammentaa voimia rukous- ja lauluhetkestä, alkoi kiinnostaa myös joitakin työtovereitani ja kirkolla toimivia vapaaehtoisia. Ehkä joku Kehä III:a tai Vihdintietä autoilevakin voisi poiketa kirkkoon? Katja-Maaria Vilén kertoo.

Hän toivoo, että puolituntinen voisi olla avoin, rento ja spontaani hetki, jossa olisi tilaa ihmisille ja heidän ajatuksilleen ja asioilleen.

– Tilaisuudessa luetaan jokin lyhyt raamatunteksti. Ehkä keskustellaan. Hiljaisuuskaan ei ole vaarallista. Se voi olla tarkoituksellista. Jonakin aamuna voi olla sen aika.

Myyrmäen kirkossa vietettiin syksyllä arjen hiljaista hetkeä kerran kuukaudessa. Kevätpuolella kirkko on niin kovassa käytössä, ettei häiriötöntä aikaa löydy niin usein. Niinpä arjen hiljainen hetki on noin kerran kahdessa kuukaudessa, seuraava 5.3. kello 18.

– Soitan kanteleella meditatiivista musiikkia. Välillä pidän taukoa ja on aivan hiljaista. Ihmiset voivat kiertää rukousalttareilla. Yhdelle alttarille voi jättää rukouspyyntöjä. Ne luetaan kello 19 alkavassa messussa, joka pidetään samassa paikassa, kertoo Maisa Kumpulainen, joka osallistuu vapaaehtoisena arjen hiljaisen hetken toteuttamiseen.

Jaa tämä artikkeli: