Hommissa: Kuorolaulaja Veli-Matti Mars
Kuva: Marianna Siitonen

Kuva: Marianna Siitonen

Hommissa: Kuorolaulaja Veli-Matti Mars

"Olen 58-vuotias tietoliikennealan asiantuntija. Menin vaimoni kanssa Pyhän Laurin kuoroon seitsemän vuotta sitten.

Kouluaikoinani olin sen verran vilkas tapaus, että minut erotettiin aina kuorosta. Innostuin kuoromusiikista 1980-luvulla. Opiskelin silloin musiikkia Helsingin konservatoriossa. Pääaineenani olivat lyömäsoittimet ja sivuaineenani piano. Opintoihin kuului myös musiikinteoriaa läjäpäin. Tuntui hienolta, kun luokassa laulettiin toisinaan moniäänisesti. Musiikki soi sisälläni.

En ole missään vaiheessa jättänyt musiikkia kokonaan. Olen soitellut pianoa ja tehnyt koraaleista omia sovituksiani. Nuorempana lauleskelin myös satunnaisissa kokoonpanoissa erilaisissa tilaisuuksissa.

Pari vuotta sitten Pyhä Laurin kuoron sisälle perustettiin projektiluonteisesti toimiva kvartetti. Se harjoittelee muutamia kertoja ennen esiintymisiä. Kvartetin laulajilta edellytetään nuotinlukutaitoa, jotta stemmoihin ei tarvitse käyttää paljon aikaa. Harjoituksissa voidaan keskittyä yhteissointiin ja tulkintaan. Tv-jumalanpalveluksen yhteydessä kvartetille keksittiin nimeksi Laurin laulajat.

Kansanlaulumessu on minulle viime vuodelta tuttu. Tuttuihin sävelmiin, kuten Tuonne taakse metsämaan -lauluun, on laadittu jumalanpalvelukseen sopivat sanat."

Jaa tämä artikkeli: