null Hommissa: Näkövammaisten diakonissa Terhi Suonsivu

Kuva: Marianna Siitonen

Kuva: Marianna Siitonen

Hyvä elämä

Hommissa: Näkövammaisten diakonissa Terhi Suonsivu

"Olen työskennellyt pitkään vammaistyössä. Vantaan seurakuntien yhteisessä diakoniakeskuksessa teen työtä näkövammaisten kanssa ja hyväksi.

Mistään tilastosta tai rekisteristä ei näy, kuinka paljon Vantaalla on näkövammaisia. Näkövammaisten Keskusliitossa on vantaalaisia jäseniä noin 500. Lisäksi tiedetään, että väestön ikääntyessä heikkonäköisyys ja huonokuuloisuus lisääntyvät.

Näkemisen ongelmat ja näkövammaisuus voivat olla hyvin erilaisia, eivätkä ne useinkaan näy päällepäin. Esimerkiksi putkinäköisen liikuntanäkö voi olla niin heikko, että hänen täytyy käyttää valkoista keppiä. Silti hän pystyy putkinäöllään lukemaan lehteä.

Keskeistä on huolehtia esteettömyydestä ja saavutettavuudesta. Näkövammaisen pitäisi voida halutessaan osallistua esimerkiksi sunnuntaimessuun. Sitä varten kirkoissa on pistevirsikirjoja.

Monen voi olla tarpeen tietää, miten puhua heikkonäköisen kanssa. Alkuun pääsee, kun ottaa kevyesti kiinni toisen olkapäästä ja esittelee itsensä. Toiselle puhutaan rauhallisesti katsekontaktissa, vaikkei hän näkisikään, eikä huudeta."

Jaa tämä artikkeli: