Hoosianna, nyt soi joulu
Halleluja! Flashmob eli äkkiryhmä yllätti Sellon asiakkaat viime lauantaina, kun joukko Candomino-kuorolaisia ja seurakuntien kamarikuorolaisia esitti osan Händelin Messias-oratoriosta.

Halleluja! Flashmob eli äkkiryhmä yllätti Sellon asiakkaat viime lauantaina, kun joukko Candomino-kuorolaisia ja seurakuntien kamarikuorolaisia esitti osan Händelin Messias-oratoriosta.

Hoosianna, nyt soi joulu

Ensi sunnuntaista käynnistyy joulumusiikin sesonkiaika, jolloin kirkot ja kappelit täyttyvät laulavista ihmisistä.

Joulukonsertti tai Kauneimmat joululaulut -tilaisuus ovat monelle hyviä syitä tulla kirkkoon. Musiikki välittää ja värittää joulun sanomaa sävelin. Esimerkiksi Leppävaaran kirkon varauskirja alkaa täyttyä adventtiajan tilaisuuksista jo kesällä.

Leppävaaran seurakunnan kanttori Kullervo Latvasen mukaan joulukuussa niin paljon erilaisia konsertteja ja muita tapahtumia, että tyhjää kirkkotilaa on enää vaikea löytää. Ulkopuolisten vuokraajien määrä kasvaa vuosi vuodelta.
”Joulukonserttien taso on noussut, sillä niissä esiintyvät kuorot ja orkesterit ovat entistä korkeatasoisempia”, Latvanen arvioi.
Tänä vuonna Kauneimmat joululaulut kaikuvat Leppävaarassa yhteensä viidessätoista tilaisuudessa, kuten kauppakeskus Sellossa ja kirjastossa. Lisäksi pienimuotoisia tilaisuuksia järjestetään alueen hoivalaitoksissa.
Kauneimmat joululaulut kaikuivat vuonna 2011 yhteensä 2700 tilaisuudessa 98 prosentissa seurakunnista, ja ne kokosivat noin 480 000 ihmistä.

Samaan aikaan jumalanpalveluksiin, jouluhartauksiin ja muihin vastaaviin tilaisuuksiin osallistui noin 660 000 henkeä, eli ne olivat Kirkon tutkimuskeskuksen tilastojen mukaan jonkin verran suositumpia kuin yhteislaulutilaisuudet.
Latvasen mielestä joulumusiikkitilaisuudet eivät kilpaile yleisöstä jumalanpalvelusten kanssa. ”Ne enemmänkin täydentävät toisiaan, sillä kyse on samasta sanomasta.”
Kaikissa Espoon kirkoissa järjestetään joulukuussa lukuisia konsertteja.

Suurin osa konserteista on erilaisten kuorojen tilaisuuksia, kuten Espoon mieslaulajien konsertit Espoon tuomiokirkossa ja Olarin kirkossa, Tapiolan Laulun konsertti Tapiolan kirkossa sekä Espoonlahden koulun ja lukion kuoron konsertti Espoonlahden kirkossa.
Myös tunnetut kuorot Candomino, Tapiolan kuoro ja Dominante nähdään Espoossa.

Joulun alla seurakuntien tiloissa esiintyvät myös monet kevyen musiikin ja klassisen musiikin tähdet, kuten Lauri Tähkä Espoon tuomiokirkossa, Petri Laaksonen Leppävaaran kirkossa, Jukka Kuoppamäki Tapiolan kirkossa sekä Jaakko Ryhänen ja Kalevi Kiviniemi Olarin kirkossa.
UMOn joulukonsertti Erinin kanssa Espoon tuomiokirkossa on jo loppuunmyyty. Ylimääräinen konsertti järjestetään myöhemmin samana iltana.

Suureen osaan konserteista on vapaa pääsy, mutta ohjelmalehtinen on maksullinen. Tunnettujen artistien, kuorojen ja orkesterien konsertteihin on pääsymaksu.
Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuuksissa kerättävä kolehti käytetään tänä vuonna kehitysmaiden äitien hyväksi. Kolehdin voi maksaa nyt myös tekstiviestillä lauluvihkosta löytyvien ohjeiden avulla. Lähetysseura on painattanut kaikkiaan 785 000 lauluvihkoa.
Suosituimpien joululaulujen joukossa ovat vuosi vuodelta melko pitkälle samat laulut.
Viimeiset kaksi vuotta kolmen kärki on pysynyt samana: Sydämeeni joulun teen, Varpunen jouluaamuna ja Tulkoon joulu.
 

Lisätietoja musiikkitilaisuuksista Essen ilmoituksissa ja www.espoonseurakunnat.fi/web/nyt/joulu

Jaa tämä artikkeli: