null Hukkaan valuva arki

William havainnoi tarkasti myös omaa erityislaatuaan.

William havainnoi tarkasti myös omaa erityislaatuaan.

Hukkaan valuva arki

Päiväkirja täyttyy ruokavaliota, ruumiinoireita, satunnaisia kohtaamisia, muistikuvia, vuodenaikoja ja säätiloja koskevista huomioista.

Perheettömän miehen lähes kaikki ihmissuhteet ovat kariutuneet. Hän pudottelee päiväkirjaansa punnittuja lauseita ihmisluonnosta ja naisesta: ”Naisten puhe on eräänlaista aivovuotoa, jossa järjen hivenet sekoittuvat joutavuuden limaan.”

Ihmeen tarkasti hän havainnoi myös omaa erityislaatuaan. Musiikista ja kirjallisuudesta hän toteaa: ”Minulta puuttuu mielikuvitus täyttää niiden käyttämien merkkien välinen tila todellisuudella ja erilaisilla tunteilla.”

Kristina Carlson on kirjoittanut jälleen niukan, tiiviin ja koskettavan teoksen. William N. Päiväkirja (Otava 2011) kertoo erakoituneesta vanhasta jäkälätutkijasta. Päähenkilön esikuvana on 1800-luvulla elänyt suomalainen kasvitieteilijä W. Nylander.

Nylander on herkullisen kitkerä vanhamies, joka tekee tiliä elämänsä kanssa. Hänelle tiede ja yliopistoissa koetut takapakit ja edistysaskeleet ovat olleet se suuri projekti.

Nyt arki toistuu näennäisen tylsänä. Hukkaan valumisen tunne uhkaa koko ajan. Silti mieli kurottaa rutiinien tuolle puolen. Ihmisvihastaan huolimatta Nylanderkin toivoo, että saisi edes kuoleman jälkeen ansaitsemansa tunnustuksen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.