null Huonepakopelissä saa leikkiä salapoliisia - yhdessä!

Huonepakopelissä saa leikkiä salapoliisia - yhdessä!

Suositut huonepakopelit rakentavat koukuttavan kokemuksen draaman, tarinoiden ja älyllisten arvoitusten punoksella. Valomerkin toimitus testasi miten pako pelistä onnistuu.

https://www.youtube.com/watch?v=FvVYPxXvrXU

Korkeavuorenkadulla kolmannessa kerroksessa on outo tunnelma. Pöytä on katettu, liina silitetty ja kauniit kynttiläjalat nostettu esiin. Mutta jotain on pahasti vinksallaan. Jostain kuuluu hypnoottista laulua ja seinän iso kello laskee minuutteja alaspäin. Aika hupenee.

Huonepakopeli Dinner Party on käynnissä helsinkiläisen Escaperoomin tiloissa. Tarkoitus on selvittää huoneeseen piilotettu mysteeri, ratkoa tarinaan kätkettyjä käänteitä ja avata mitä erikoisempia lukkoja, joiden taakse on piilotettu vinkkejä. Päämääränä on päästä  lukitusta huoneesta ulos ennalta määritetyssä ajassa.

”Huoneesta ei ehdi tunnissa ulos ilman koko ryhmän tiivistä yhteistyötä”, kertoo Escaperoomissa ryhmäämme luotsaava Yvonne Karsten.

”Pulmien ratkaisemiseen tarvitaan sekä luovaa ajattelua että loogista päättelykykyä.”

Huonepakopelit rantautuivat Suomeen viime vuoden aikana. Nyt Helsingissäkin on pelattavissa useita eri huoneita, joiden teemat vaihtelevat historiallisista arvoituksista aina kauhuun, romantiikkaan ja scifiin. Pakohuonepelit ovat kehittyneet liveroolipelien ja erilaisten yhteisö- ja tietokonepelien maailmasta. Escaperoom Helsingin taustatiimi on vuorovaikutuksen, työyhteisöpsykologian ja draaman ammattilaisia, jotka ammentavat peleihinsä vaikutteita elokuvien ja taiteen maailmoista.

”Huonepakopelissä paljastuu paljon yhteisön, on se sitten työporukka, perhe tai ystävykset, tekemisen tavoista ja rooleista. Yksin sooloilemalla harvoin huonepako onnistuu, vaan kaikkien panosta tarvitaan,” Karsten jatkaa.

”On myös hyvin palkitsevaa, kun mysteerit ratkeavat ja lukot aukeavat. Yhdessä tehty työ tiivistää me-henkeä.”

Eipä aikaakaan, niin voi kauhistus

Dinner Party on trilleripeli, jonka romanttisesti sävyttynyt tarina alkaa pelin edetessä kääntyä kauhistukseksi. Kello käy ja jännitys kasvaa. Olemme jumittuneet yhteen lukkoon emmekä tunnu pääsevän eteenpäin. Kaikenlaiset luovat keinot ovat käytössä ja ryhmän tunnelma alkaa vaihtua naurusta pieneen epätoivoon. Pieni kilahdus kertoo, että saamme pelijärjestäjiltä etenemistä helpottavan vinkin.

”Ryhmät reagoivat tehtävissä suoriutumiseen eri tavoin. Toiset ottavat tilanteen kepeämmin ja toiset ahdistuvat, jos tehtävä ei etene, ” kertoo Yvonne Karsten.

”Vaatii pelisilmää meiltä järjestäjiltä, mihin kohtaan tarjoamme etenemisvinkin, paljastamatta kuitenkaan liikaa.”

Lopulta saamme lukot auki ja solmittua arvoituksen johtolankoja yhteen. Mutta juuri kun olemme luulleet pääsevämme lähelle lopullista ratkaisua, meidät yllätetään vielä kerran. Ahaa!

Mysteerikokemus koukuttaa

Kun lopulta mysteerihuoneen ovet aukeavat, on tunnelma hauskan sekalainen. Jälkipelit käyvät kiivaana, kun tapahtumia käydään uudestaan läpi. Hauskinta on ollut se, että jokainen onnistui ja sai vuoron loistaa, vaikka kaikki huoneen salaisuudet eivät heti auenneetkaan.

Huonepakopelien ideana on ratkaista tilaan kätketyt lukot ja arvoitukset ja löytää vihjeiden avulla keino päästä lukistusta huoneesta ulos. Kuva: Thinkstock.

”Huonepakopelit ovat ihan kamalan koukuttavia, ” Karsten kertoo. ”Viehätystä tuo älyllinen haaste ja toisaalta tarinallistettu tila.”

Pelien suosio näkyy myös yrittäjien määrässä. Pääkaupunkiseudulla pakohuonepelejä järjestää nyt jo useampi yrittäjä ja pelit levittyvät paraikaa Suomen muihinkin isompiin kaupunkeihin. Pelien asiakkaina käyvät niin polttari-, työ- ja kaveriporukat, perheet kuin turistitkin.

”Suomen tai Helsingin historiasta kertovat pelit ovat erityisesti turistien suosiossa. Menneistä ajoista ja tapahtumista ammentavat pelit tarjoavat kiinnostavan näkökulman kaupunkiimme ja sen vaiheisiin.”

Peleihin tosissaan hurahtaneet kiertävät eri pakohuoneiden perässä ympäri maailmaa.

”Kiinnostavat pelit vetävät kävijöitä kaukaakin. Oivaltavilla mysteereillä tai erityisen hienoilla tarinoilla on voimaa.”

Ja se on totta. Pelin päätteeksi meidänkin ryhmämme kihisee intoa päästä pelaamaan huonepakopeliä uudelleen. Ja tällä kertaa selättää arvoituksen.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: