null Hyöty vai arvo?

Hyöty vai arvo?

Emeritusarkkipiispa John Vikström pelkää, että nykyinen taantuma luo pysyvän jännitteen taloudellisuuden ja inhimillisyyden välille erityisesti sairaanhoidossa ja vanhustenhoidossa. Tiukka hyötyajattelu korostuu monessa muussakin asiassa, kun hyvinvointiyhteiskunta on yhä enemmän jäämässä markkinaideologian jalkoihin.

Vikström puhui kirkon sairaalasielunhoidon neuvottelupäivillä pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta menneessä aikamuodossa. Siinä korostui jokaisen ihmisen yhtäläinen ihmisarvo ja tasa-arvon aate. Nyt kun ollaan siirrytty kohti uusliberalismin ja markkinaideologian hallitsemaa yhteiskuntaa, korostuu ihmisen hyödyllisyyteen perustuva arvo — toiset ovat arvokkaampia kuin toiset. Sen saavat vanhukset, sairaat, vammaiset ja työttömät kokea. Vikströmin mukaan kauniiden ja rohkeiden yhteiskunta palvoo nuoruutta, kauneutta, voimaa ja menestystä. Vastaavasti heikkoja, "luusereita" väheksytään. Tästä puolestaan seuraa se, että kun elämässä tulee väistämättä vastoinkäymisiä, ollaan todella suurissa vaikeuksissa.

 

Kristittyjen ja kirkon tehtävä on Vikströmin mielestä asettua hyötyajattelua vastaan. Kristitylle jokainen ihminen on Jumalan luoma ja lunastama ja siten yhtä tärkeä. Samoin perinteisessä humanismissa on korostettu jokaisen ihmisen luovuttamatonta ihmisarvoa hänen ihmisyytensä perusteella: ihmisen elämä on ainutkertainen ja arvokas.

Näiden emeritusarkkipiispan sanojen toivoisi herättävän keskustelua. Kyse ei ole siitä, ettei Vikström tunnustaisi taloudellisia realiteetteja tai että hän vaatisi kaiken tasapäistämistä. Ei, hän muistuttaa, että hyvä yhteiskunta on sellainen, jossa heikoimmista pidetään huolta ja muistetaan, että jokainen meistä on riippuvainen toisista ihmisistä. Jos ei vielä tänään, niin takuuvarmasti huomenna.

 

Työn menettäminen, vuodepotilaaksi joutuminen tai vanheneminen ei tee elämästä tarkoituksetonta. Kuten Vikström sanoo, haavoittuneellakin elämällä on arvo, tarkoitus ja päämäärä. Ei ihmisen arvoa pidä mitata pelkällä vuodepaikan hinnalla ja hakea raihnaiseen vanhuuteen nettiäänestyksissä ratkaisua eutanasiasta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.