null Hyppää avantoon – ota mallia loppiaisen viettoon maailmalta

Kuva: Simone Zucchelli / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0

Kuva: Simone Zucchelli / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0

Hyvä elämä

Hyppää avantoon – ota mallia loppiaisen viettoon maailmalta

Itämaan tietäjät saapuivat loppiaisena Jeesus-lapsen luo. Sen kunniaksi ranskalaiset piilottavat torttuunsa maskotin ja venäläiset kylpevät avannossa.

Suomalaisten loppiaisen viettoon kuuluu lähinnä joulukoristeiden siivoaminen. Voisimme ottaa mallia juhlapäivän viettoon maailmalta, jossa loppiainen on parhaimmillaan joulun veroinen juhla.

Ranskassa leikitään kuninkaallisia

Kuva: Thinkstockphotos

Vuoden pimeimpään aikaan roomalaiset juhlivat keskitalven juhlaa. Juhla oli nimetty Saturnaliaksi sadonkorjuun jumalan mukaan.

Saturnaliassa kaikki oli sallittua: orjat saivat arvostella isäntiään ja syödä heidän kanssaan illallista. Viikon kestävässä juhlassa oli tapana antaa kakkuja ystäville.

Kakkujen antaminen jatkuu yhä nykypäivänä Ranskassa. Ranskalaiset leipovat loppiaisen kunniaksi torttuja voitaikinasta.

Tortun sisään piilotetaan pieni esine eli ”feve”. Esineen löytäjä julistetaan kuninkaaksi tai kuningattareksi ja hän saa päähänsä kruunun. On tapana, että kuninkaallinen tarjoaa seuraavana vuonna tortun.

Venäjällä pulikoidaan avannossa

Kuva: RIA Novosti archive / Sergey Venyavsky / CC-BY-SA 3.0

Ortodokseille loppiainen on jouluun verrattava juhla. Venäjällä se on myös viimeinen merkittävä talvijuhla.

Ortodoksisissa kirkoissa järjestetään silloin suuri vedenpyhitys. Avannon ääressä tai kirkossa siunataan vesi ja sitä pirskotellaan ihmisten päälle. Pyhitettyä vettä käytetään loppuvuonna esimerkiksi kotien siunauksessa.

Ihmiset saattavat kastautua itsekin avannossa. Miljoonat venäläiset pulahtavat kolmesti ristinmuotoiseen avantoon. Samalla he saavat syntinsä anteeksi.

Loppiainen sijoittuu venäläisessä kalenterissa vasta tammikuun puoleenväliin. Venäläiset ortodoksit juhlivat päivää Jeesuksen ensimmäisen ihmeteon kunniaksi ja kasteen muistoksi.

Raamatun mukaan Jeesus teki ensimmäisen ihmetekonsa Kaanaan häissä muuttamalla veden viiniksi. Tapahtuman ajankohdaksi arvellaan loppiaista.

Italiassa vierailee loppiaisakka

Kuva: Simone Zucchelli / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0

Italiassa lapset saavat joululahjoja kahteen kertaan, sillä lasten riemuksi pukkeja on kaksin kappalein. Ensimmäinen pukeista on tarkemmin ottaen noita-akka.

Loppiaisakka eli Befana lentää luudallaan kattojen yllä ja heittelee savupiippuihin karamelleja ja muita lahjoja kilteille lapsille. Tuhmat lapset saavat hiiliä tai mustia karamelleja.

Akan tarina perustuu Raamatun kertomukseen itämaan tietäjistä. Tietäjät pyysivät matkallaan Befanaa mukaan Jeesus-lasta katsomaan. Akka kuitenkin kieltäytyi piittaamattomuutensa takia.

Myöhemmin häntä alkoi harmittaa se, ettei hän lähtenyt tietäjien matkaan. Sen vuoksi hän yhä nykyään etsii Jeesusta loppiaisena.

Loppiaisakan lisäksi lapset saavat lahjoja Babbo Natalelta eli joulupukilta. Hän muistuttaa paljolti meidän pukkiamme punaisine vaatteineen.

Lue lisää, miten loppiaista juhlitaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten seurakunnissa.

Loppiainen on kenties viimeistä kertaa palkallinen vapaapäivä

Hallitus aikoo muuttaa loppiaisen palkattomaksi vapaapäiväksi. Tänä vuonna työntekijät saavat vielä loppiaiselta vapaapäivän lisäksi normaalin palkan. Jos loppiaisena kuitenkin tekee työtä, palkka korotetaan 100 prosentilla.

Hallituksen esitysluonnoksessa kaavaillaan, että helatorstaista ja loppiaisesta tulisi tavallisia työpäiviä. Jos silloin haluaa pitää lomaa, työtunnit täytyy korvata tai vaihtoehtoisesti luopua päivän palkasta. Kummaltakaan päivältä ei myöskään jatkossa enää saisi sunnuntailisää.

Hallitus pyrkii esitysluonnoksellaan parantamaan Suomen kilpailukykyä. Luonnoksen mukaan julkinen sektori saavuttaisi yli 160 miljoonan euron epäsuorat säästöt muuttamalla loppiaisen ja helatorstain työpäiviksi.

Lakiesityksen on tarkoitus antaa käsiteltäväksi eduskunnalle ensi kuussa. Lakimuutokset astuisivat voimaan aikaisintaan ensi kesänä.

Lähteet:

Arno Forsius: Loppiainen

Juhlakalenteri 2015–2016: Loppiainen (kat., ev.lut), Teofania (ort.)

Nathalie Prévost: L'Epiphanie / Loppiainen

Ortodoksi.net: Teofania

Tunturisusi.com: Joulu Italiassa

Työ- ja elinkeinoministeriö: Hallituksen esitys kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista

Työ- ja elinkeinoministeriö: Yritysten kilpailukykyä kohentava lakipaketti lausunnoille

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Leppävaaran seurakunta haluaa nostaa loppiaisen arvoiselleen paikalle – Loppiaiskertomus seuraa tietäjien matkaa seimelle

Ajankohtaista

Loppiaiskertomusta on toteuttamassa eri-ikäisiä seurakuntalaisia.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.