null Ihana, kamala ihastuminen

Ihana, kamala ihastuminen

Nuoret pohtivat parisuhdetta ja seurustelun moraalia kavereiden kesken.

Kauan sitten rippikoulussa jaettiin nuorille moraaliohjeita ja valmiita vastauksia parinhakukysymyksiin. Ei enää. Nuorisotyönohjaajana Vantaankosken seurakunnassa työskentelevä Emma Himanen ei yritä neuvomalla neuvoa aikuistuvia ihmisiä. Vain yhtä vinkkiä hän toistaa.

— Kukaan ei ole ajatustenlukija. Pitää aina sanoa toiselle suoraan, mikä on kivaa ja mistä ei tykkää.

Rippikoululeiri on omalla tavallaan kuin Big Brother -ohjelma: joukko nuoria suljetussa maailmassa. Ihastumiset kuuluvat asiaan. Monesti Himanen on saanut syvemmän kontaktin moniin nuoriin juuri siten, että he ovat halunneet kertoa hänelle ihastuksestaan.

— Tytöt ovat minusta nykyään ihan yhtä aktiivisia aloitteiden teossa kuin pojat. Toisaalta tytötkin voivat olla ujoja, vaikka olisivat ulospäin kuinka reteitä ja suuna päänä. He tarkkailevat ihastustaan kauan ja ottavat tästä selvää ennen kuin kertovat tunteistaan, Himanen luonnehtii.

Eniten nuoria jännittää, että mitä jos he tulevat torjutuksi, ja mitä jos ihastus kertoo lähentymisyrityksestä muille. Tilannetta tunnustellaan usein ensin tekstiviesteillä ja sosiaalisen median kautta. Toisaalta nykyetiketin mukaan isot asiat kuuluu keskustella kasvotusten.

Ripariromanssit eivät yleensä kauan kestä, ja sama pätee nuorten seurustelusuhteisiin muutenkin.

— Kun seurustelee, oppii, mikä toimii ja mikä ei. Nuoret ovat nuoria ja saavat vapaasti ollakin. Eivät he ajattele, että naimisiin ollaan menossa, Himanen toteaa.

Jos seurustelevan parin opiskelupaikat löytyvät samalta paikkakunnalta, muutetaan lapsuudenkodeista yleensä samaan kämppään. Se on käytännöllistä ja siinä säästyy rahaa.

Sydämen särkyessä nykynuori turvautuu monesti mieluummin lähimpiin ystäviin kuin aikuisiin.

— Nuorilla on kavereihin välittömämmät välit kuin perheenjäseniinsä, Himanen arvelee.

Hänestä nuoret osaavat myös hyvin piristää toisiaan ja huolehtia siitä, ettei sydänsuruinen jää yksin.

Unelmien seurustelukumppani on poikien mielikuvissa usein ennen kaikkea hyvännäköinen. Tytöt taas rakentelevat niin epärealistisia pilvilinnoja, että nauravat niille itsekin. Himanen tykkää houkutella nuoret kertomaan, mikä heille on oikeasti seurustelussa ja parisuhteessa tärkeää.

— Rehellisyys ja luotettavuus nousevat esiin aina, samoin se, että unelmakumppani on hauska.

Jeesuksen mielestä jokainen ihminen ansaitsee tulla kohdelluksi hyvin omana itsenään. Se on Himasen mielestä loistava ohjenuora parisuhteessakin.

— Hyvä perussääntö on se, että minkä tahdot itsellesi tehtävän, tee se myös toiselle. Jos itse tykkäät saada kivoja ylläreitä, miksi et järjestäisi niitä toiselle, hän sanoo.

— Minusta olisi myös hyvä, jos jokainen miettisi joskus perusteluja sille, miksi jokin asia on hänestä väärin tai oikein.

Kaikki nuoret eivät ole saaneet hyvän parisuhteen mallia kotoaan. Himanen ei kuitenkaan pidä sitä minään tuomiona.

— Jos oma koti on rikkinäinen, kaverin kotona voi olla kivaa ja sieltä voi saada toisenlaista mallia.


Yhdessäolo on tasapainoilua

”Luulen, että tuntemilleni onnellisille pareille on yhteistä se, että niissä molemmat osapuolet kunnioittavat ja arvostavat toisiaan.

Parisuhteessa on tärkeää, että pystyy kunnolla luottamaan toiseen ja viihtyy hyvin toisen seurassa. Kumpikaan ei saa pakottaa tai painostaa toista seksiin.

Jos pysyy parisuhteessa, jossa on paha olla, vahingoittaa vain molempia. Tietysti ero pitää tehdä aina mahdollisimman ystävällisesti.

Ylioppilaskirjoitukset ovat monelle parisuhteelle koetinkivi. Siinä pitää tasapainoilla lukemisen, kaverien ja tyttö- tai poikaystävän kanssa vietetyn ajan välillä niin, ettei lukeminen kärsi ja ettei kukaan loukkaannu.”

Ella, 18

Joskus tunne vain sammuu

”Väite, ettei mies saa näyttää tunteitaan, on aikansa elänyt. Miehisyyteen kuuluu rohkeus. Miehen täytyy uskaltaa tilanteissa, joissa nainen ei uskalla. Esimerkiksi jos nainen pelkää ampiaista, miehen pitää saada häädettyä se pois.

Valehtelu, henkilökohtaisten asioiden levittäminen, pakottaminen ja pomottaminen eivät kuulu seurusteluun.

Joskus tunne vain sammuu eikä toisen kanssa ole enää hyvä olla. Myös tarpeeksi suuri luottamuksen pettäminen tai liian suuret mielipide-erot arvokysymyksissä voivat olla hyväksyttävä syy erota.”

Lari, 18
 

Läheisyyttä ja huolenpitoa

”Parisuhteeseen kuuluu yhdessä oloa, läheisyyttä, toisesta huolehtimista sekä yhteiset ilot ja surut. Kumppanista pitää hyväksyä myös huonot puolet, koska niitä on kaikilla. Olisi myös hyvä, jos mielenkiinnonkohteet ja tavoitteet elämässä olisivat ainakin osittain samat. Onnellisessa suhteessa voi olla täysin oma itsensä.

Pettämistä on se, jos menee sänkyyn toisen kanssa. Pieni flirtti jonkun toisen kanssa voi jossain määrin olla ihan ok, jos siinä ei ole vakavampaa tarkoitusta. Tahallaan ei saa tehdä toista mustasukkaiseksi.”

Pieta, 22

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.