null Ihmiselle riittää yksikin hyvä ystävä

Kuva: Thinkstock

Kuva: Thinkstock

Ajankohtaista

Ihmiselle riittää yksikin hyvä ystävä

Ystävyydessä laatu korvaa määrän. Jo yksi läheinen ystävyyssuhde vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin. Kuinka monta ystävää suomalaisilla yleensä on?

Useimmat ihmiset tuntevat tarvitsevansa ystäviä, jonka kanssa voi jakaa sekä elämän huippuhetket että vastoinkäymiset. Monesti jo arkikokemus kertoo, että läheiset ihmissuhteet saavat elämän tuntumaan paremmalta. Pelkät hyvänpäivän tutut eivät riitä.

Hyvät ystävyyssuhteet kohentavat tutkimusten mukaan ihmisen hyvinvointia ja terveyttä huomattavasti.

"Jo yksi läheinen ihmissuhde saa ihmisen voimaan merkittävästi paremmin. Ero täysin yksin olevien ihmisten ja niiden välillä, joilla on yksi läheinen ystävä, on suuri", kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Marko Elovainio.
 

Suomalaisilla naisilla on läheisiä ystäviä keskimäärin neljä, miehillä kolme."


Brittiläinen antropologi ja evoluutiopsykologi Robin Dunbar on esittänyt, että yksi ihminen voi ylläpitää noin 150 pysyvää ihmissuhdetta kerrallaan. Tästä omasta ”laumasta” kuitenkin vain pieneen osaan pystyy rakentamaan läheisen suhteen.

Raha-automaattiyhdistyksen teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisilla on keskimäärin yhteensä 18 ystävää, mutta neljällä prosentilla ystäviä ei ole lainkaan.

Elovainion mukaan suomalaisilla naisilla on läheisiä ystäviä keskimäärin neljä, miehillä kolme.

Tärkeintä on välittämisen kokemus

Useimmilla ihmisillä on Marko Elovainion mukaan muutama läheinen ystävä ja joitakin hieman etäisempiä kavereita. Lisäksi on vaihtelevan kokoinen joukko tuttavia, joista joitakin tavataan usein, joitakin harvemmin.

"Monilla nämä ryhmät menevät osittain päällekkäin sukulaisuussuhteiden kanssa. Tämä vaihtelee myös ikäkausittain. Nuorilla on enemmän kaveriystäviä, vanhemmalla väestöllä taas useammin sukulaisystäviä", Elovainio kertoo.
 

Läheisillä ihmissuhteilla on vaikutusta erityisesti mielenterveyteen."


Hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on se, että ihminen itse kokee, että joku välittää hänestä ja että hän on jollekin tärkeä. Tällainen tunne voi tulla monenlaisissa ihmissuhteissa. Jollekin riittää puoliso tai perhe, mutta useimmat kaipaavat myös muita ystäviä.

"Toki on myös hyvä, että ihmisellä olisi useita läheisiä ihmissuhteita ja mielellään myös eri elämänalueilla. Silloin hän ei ole niin haavoittuva elämän muutoksissa ja vaikeissa kokemuksissa", Elovainio sanoo.

Riippuu paljon ihmisen temperamentista, minkä kokoinen ja miten tiivis ystäväpiiri tuntuu sopivalta.

"Jotkut pärjäävät suurella määrällä suhteellisen pinnallisia ihmissuhteita. Toiset kaipaavat ehkä vähemmän ihmisiä, mutta tiiviimpää vuorovaikutusta."
 

Jo yksi läheinen ihmissuhde parantaa ihmisen terveyskäyttäytymistä.


Hyvinvointia ystävyyden lämmöstä

Ystävyyden ja hyvinvoinnin suhde ei ole kertolaskua. Elovainion mukaan tärkeintä on laatu, ei määrä.

"Epidemiologisissa tutkimuksissa on todettu, että merkityksellisintä hyvinvoinnille on se, että ylipäätään on joku hyvä ystävä. Kaksi, kolme tai kymmenen ystävää ei enää lisää hyvinvoinnin määrää samassa suhteessa", hän sanoo.

Jo yksi läheinen ihmissuhde parantaa ihmisen terveyskäyttäytymistä. Ystävyyden lämpö saa ihmisen huolehtimaan itsestään paremmin, syömään terveellisemmin sekä vähentämään tupakointia ja alkoholinkäyttöä. Hyvät ihmissuhteet työpaikalla parantavat työtehoa ja työn laatua, vaikka työtovereiden kanssa ei olisikaan kaikkein läheisimpiä sydänystäviä.

Läheisillä ihmissuhteilla on vaikutusta erityisesti mielenterveyteen. Yksinäisillä on suurempi riski sairastua myös esimerkiksi diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan yksinäiset ihmiset kuolevat keskimääräistä nuorempina.

"Myös sosiaalisuus suojaa ihmistä. Temperamentiltaan sosiaaliset ihmiset näyttävät kokevan vähemmän masennusoireita, eivät ahdistu niin herkästi ja kestävät paremmin stressaavia elämän tapahtumia."

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tutkija suosittelee: höpötä ystävän kanssa puhelimessa 12 minuuttia päivässä

Hyvä elämä

Ihminen voi huonosti, ellei hänellä ole sosiaalisia suhteita.