Anne Nielsen löysi Aapelin novelleista konstaapeli Metson, jolle arvokkuus on ensimmäinen ehto.
Ihmiskohtaloita
Anne Nielsen heittäytyy näyttämöllä yhdeksään eri rooliin.
Kuka muistaa Aapelin? Ainakin näyttelijä Anne Nielsenin mies, sillä vuosia sitten hän ehdotti Savossa syntyneelle vaimolleen sarkastisen savolaiskirjailijan tekstejä esitettäviksi monologina. Nielsen ei heti innostunut, vaikka monologin tekeminen oli hänen mielessään monesti käynytkin.
— Minulla oli sellaiset kouluaikaiset muistot Aapelista, että hänen tekstinsä ovat kuivakkaita, ja ajattelin, että minä en rupea mitään murrejorinoita vääntämään. Kunnes sitten viime syksynä miettiessämme Teatteri Vantaan tämän kevään ohjelmistoa mieheni ehdotus tuli mieleen.
Nielsen meni kirjastoon ja lainasi Aapelin novellikokoelman. Hän lumoutui teksteistä heti: ei ollut kuivakkaa ollenkaan, kun sitä luki aikuisen silmin.
Teatterissa ja tilattuna
Anne Nielsen alkoi lukea ääneen ohjaaja Seppo Honkoselle Aapelin eli Simo Puupposen novellikokoelmaa Meidän Herramme muurahaisia vuodelta 1954. Siinä pikkukaupungin asukkaat kertovat tarinansa. He paljastavat pettymyksensä, toiveensa ja kuvitelmansa. Samanlaisia henkilöhahmoja ja heidän kohtaloitaan kävelee vastaan — tai katsoo peilistä — myös nykyään.
Nielsen ja Honkonen valitsivat Aapelin 43 hahmon joukosta yhdeksän, jotka esittäytyvät Teatteri Vantaan näytelmässä Meidän Herramme muurahaisia. Joukossa on muun muassa kaupunginpalvelija Artturi Riippa, hänen rouvansa Adele Riippa ja heidän kuuro ja sokea poikansa Herman Heinrich Riippa. Lavalle pääsee myös diiva näyttelijätär Patty Sievänen, viiksekäs konstaapeli Metso ja pyromaani Sylvi.
— Olen oppinut tykkäämään kaikista näytelmän hahmoista. Näyttelijätär on tietysti minulle läheinen, mutta kaikissa hahmoissa on jotain sellaista yleispätevää, jota itsekin olen kokenut.
Näytelmässä Nielseniä säestää Merja Ikkelä. Ilpo Tiihonen on kirjoittanut siihen kupletteja.
— Minut ja Merja Ikkelän voi tilata myös esimerkiksi palvelutaloihin tai päiväkeskuksiin esittämään Meidän Herramme muurahaisia -näytelmää. Monille palvelutalon asukkaille Aapelin tekstit ovat tuttuja.
Teatterissa näytelmä kestää reilun tunnin. Paikalle tilattu esitys kestää puoli tuntia.
Ujosta johtajaksi
Lapsena Anne Nielsen oli hirveän ujo. Hän kulki omissa maailmoissaan. Suvussa ei ollut näyttelijöitä, eikä perhe käynyt teatterissa.
— Isäni oli tanskalainen puutarhuri, joka hoiti Kuopion Yhteisteatterin kukkaistutuksia. Minä innostuin, kun kaverini kertoi nuorisoteatterista. Hain sinne ja pääsin. Samalla kurssilla olivat Kari Väänänen ja Röllin roolista tunnettu Allu Tuppurainen. Meillä oli aivan upea porukka.
Teatterissa yhdessä tekeminen aukaisi Nielsenille väylän purkaa arkuutta ja teini-iän tuntemuksia. Myöhemmin hän pääsi avustajaksi Kuopion Yhteisteatteriin.
— Pyrin Teatterikouluun kolme kertaa ja pääsin sinne vuonna 1975. Valmistumiseni jälkeen ensimmäinen kiinnitykseni oli MTV-teatteri. Olin kymmenen vuotta televisiossa töissä.
Nielsen avioitui syntyperäisen vantaalaisen, oopperalaulaja Matti Pasasen kanssa. Vuonna 1986 hän sai konserttimatkallaan idean.
— Matti oli nähnyt New Yorkissa Seitsemän Samuraita -esityksen kadulla ja totesi, että ihmiset voivat tehdä mitä vaan! Esimerkiksi perustaa teatterin.
Nielsen innostui miehensä ajatuksesta, ja he perustivat Vantaalle Teatteri Kehä III:n. Sittemmin MTV-teatteri lopetettiin ja Nielsen ryhtyi vapaaksi näyttelijäksi ja Teatteri Kehä III:n kokopäivätoimiseksi taiteelliseksi johtajaksi. Myöhemmin ammattiteatterin nimi vaihdettiin Teatteri Vantaaksi.
Näyttelijän prosessi
Näytelmiä harjoiteltaessa Anne Nielsenille saattaa vieläkin tulla pelko, miten esityksestä selviää, vaikka hän on tottunut olemaan näyttämöllä muiden arvioitavana.
— Kun näyttämölle menon hetki lähenee, minulle tulee luottamus ja varmuus. Lavalle ei vaan lampsita. Esittäminen ei saa olla sitä, että tässä ollaan. Sen pitää olla ilo.
Meidän Herramme muurahaisia -näytelmä harjoituksineen ja pitkien tekstien opettelemisineen on ollut näyttelijälle itselleen hyvin antoisa prosessi.
— Tajusin, että jännittäminen on oikeastaan aika itsekästä. Minähän olen samanlainen tarinankertoja kuin esittämäni ihmiset.
Meidän Herramme muurahaisia pe 23.3. klo 19 ja ti 27.3. klo 13 Teatteri Vantaassa. Liput 27/25 e.
Jaa tämä artikkeli: