null Ihmiskunta ilmaston armoilla

Ihmiskunta ilmaston armoilla

Brian Fagan: Pitkä kesä. Ihmiskunnan historia ja ilmastonmuutos. Ajatus Kirjat 2009.

Ihmisen menestystarina osuu yksiin noin 15 000 vuoden mittaisen maapallon pitkän kesän kanssa. Vaikka aikaan mahtuu myös kylmiä jaksoja, niin yleisesti ottaen koko nykyinen kulttuurimme on saanut kehittyä harvinaisen suotuisten ilmasto-olosuhteiden aikana.

Kalifornialainen arkeologi ja antropologi Brian Fagan osoittaa kirjassaan, miten ilmastonmuutos on vaikuttanut mannerten asuttamiseen, ihmiskunnan lisääntymiseen ja siirtymiseen metsästyksestä ja keräilystä maanviljelyyn sekä kaupunkikulttuurin syntyyn.

Nyt ihmisestä on tullut keskeinen tekijä ilmastonmuutoksessa. Osin lämpenemiseen vaikuttavat luonnon omat voimat, mutta ihmisen rooli prosessin kiihdyttämisessä ja syventämisessä on kiistaton. Tuoreimmat tiedot kertovat, että maapallon keskilämpötila voi nousta jopa 5,2 astetta tämän vuosisadan loppuun mennessä.

Olemme kaivamassa omaa kuoppaamme, varsinkin kun olemme Faganin mukaan entistä haavoittuvampia rajun muutoksen seurauksille.

"Voin vain kuvitella kuolonuhrien määrää tulevana aikakautena, kun ilmaston heilahdukset saattavat olla nopeampia, äärimmäisempiä ja täysin arvaamattomia, koska ihminen on vaikuttanut ilmakehään", kirjoittaa Fagan. Hän lähettää viestin poliitikoille: kannattaisi muuttaa kurssia ennen kuin laiva ajautuu karille.

Jotain voisi olla tehtävissä, jos ihmiskunnan ja ilmastonmuutoksen pitkästä historiasta otettaisiin oppia. Ihminen on ennenkin kyennyt sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Ilmastonmuutos esimerkiksi osaltaan synnytti Mesopotamian varhaiset kaupunkikulttuurit kastelukanavineen.

Toisaalta jotkut muutokset ovat olleet dramaattisia ja ihmisen keinot reagoida niihin vähissä. Onko Nooan arkin tarina muistumaa ajasta, jolloin Välimeri noin vuonna 5600 mursi tiensä nykyisen Mustanmeren paikalla olleelle järvelle ja hukutti muinaisia kyliä? Vesi nousi jopa 15 senttiä päivässä, eivätkä kaikki ehtineet paeta.

Suurten muutosten taustalla on suuria prosesseja: jään vetäytyminen, Golf-virran pysähtyminen ja käynnistyminen uudelleen, massiiviset tulivuorenpurkaukset. Kaikki on pienestä kiinni eikä hankaluuksia kannattaisi ainakaan itse aiheuttaa esimerkiksi sulattamalla napajäätiköitä, korostaa Fagan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.