null Ikävä inkvisitiota

Ikävä inkvisitiota

Englantilainen kirjailija G. K. Chesterton kiinnitti sata vuotta sitten huomiota siihen, että sanasta oikeaoppinen oli tullut pilkkanimi. Vähintään siitä saakka oikeaoppiseksi onkin haukuttu ahdasmielistä tyyppiä, joka hyväksyy ylhäältä annetut periaatteet kritiikittä, omaa järkeään käyttämättä.

Oli aika, jolloin harhaoppinenkin oli mielestään oikeaoppinen. Eikä hän ylpeillyt sillä, että kapinoi auktoriteetteja vastaan. Hän piti selvänä, että auktoriteetit kapinoivat häntä vastaan.

Ja silti hän oli väärässä kuin mies, jonka mielestä kuu on juustoa.

Käsitteellinen keikaus liittyy yleiseen maallistumiseen, jossa on paljon hyvääkin. Voi jopa väittää, että maallistuminen on kristinuskon tavoite. Sen alku se ainakin oli: Jumala tuli maan päälle ja pyyhkäisi Olympoksen tyhjäksi jumalista. Kun instituutiot tulevat alas ja kuninkaat menettävät jumalalliset oikeutensa, Kristus iloitsee: maan matalat voivat vihdoin nousta ja lunastaa maalliset oikeutensa.

Maallistuminen koskee näet kaikkea: tapoja, valtaa, seksiä, ei vain uskoa. Mutta kuten nykyajalla ylipäänsä, sillä on kahdet kasvot.

Esimerkiksi käy oikeaoppisuuden arvonmenetys. Kun on aivan oikein tajuttu, ettei oikeaa oppia tarvitse palvoa, on aivan väärin päätelty, ettei oikeaa oppia tarvita, sillä viisas luo oman oppinsa ja viisain on kokonaan ilman.

Vaarat ovat konkreettisia. Jos emme tiedä, miten pitää ajatella, emme myöskään tiedä, miten pitää toimia. Tunteen, ajattelun ja toiminnan pitäisi olla yhtä.

Kristityt ovat auttaneet kärsiviä ja köyhiä parhaansa mukaan, koska heidän oppinsa, ei vain järki tai omatunto, on käskenyt. Myös ilmainen terveydenhoito ja äänioikeus ovat opin, eivät järkeilyn tai moraalisen vaiston ilmauksia. Sata muutakin asiaa voisin mainita.

Koska oppi on käytännön asia, sen on oltava oikea. Väärä oppi on hengenvaarallinen.

Kun norjalainen massamurhaaja viime kesänä esiintyi oikeudessa miljoonille katsojille, minun tuli ikävä inkvisitiota.

Koska veriteot olivat seurausta tappajan opista, olisi tuo oppi arvovaltaisesti pitänyt julistaa vääräksi ja harhaiseksi. Kerettiläinen olisi pitänyt sulkea hourulaan.

Sinnehän kuuluvat ne, joiden mielestä kuu on juustoa tai sosialidemokratia sairaus.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.