null Ikäviä ääniä

Oksennuksen ääni on pahin.

Oksennuksen ääni on pahin.

Ikäviä ääniä

Jokaisella meistä on oma inhokkimelumme. Joku ei voi kestää kuorsausta, toiselle pahinta on diskomusiikin tasainen jumputus. Brittiläinen akustiikan professori Trevor Cox on kerännyt nettisivuilleen 30 pahaa ääntä. Sivustolla voi äänestää, mitkä äänet ovat kaikkein epämiellyttävimpiä.

Yli miljoona äänestäjää on todennut Coxin ylläpitämällä BadVibes-sivustolla, että oksennuksen ääni on kaikkein pahin. Se tulee pahoinvoinnista ja aiheuttaa pahoinvointia.

Kakkosena tulee valitettavan usein konserteissa kuultu mikrofonin kierto. Kolmanneksi pahimmaksi ääneksi koetaan monen lapsen yhtäaikainen itku. Tosin lasten itku hermostuttaa huomattavasti enemmän miehiä kuin naisia.

BadVibes-sivustolta (www.sound101.org/badvibes/vote.php) voi myös ladata soittoääneksi esimerkiksi "kymmenen koliikkivauvaa", "ensiaskeleet viulistina" tai "ihmisen takaosasta tulevan ilmapurkauksen".

Cox esittää mielenkiintoisen tulkinnan siitä, miksi yksi ikävimmistä äänistä on kynsistä lähtevä narskunta liitutaulua vastaan. Coxin mielestä ääni muistuttaa ihmistä hänen omien esi-isiensä, eli apinoiden, itkusta. Apinoiden itkulla on usein varoittava merkitys, joten ihminenkin on luonnostaan varuillaan tuon äänen kuultuaan.

Yksi keskeinen tutkimustulos on, että jos kuulijalla on mahdollisuus kontrolloida ei-toivottua ääntä, se koetaan vähemmän epämiellyttäväksi. Akustiikan nykysuuntauksissa tutkitaankin pikemmin sitä, miten ihminen kokee äänen, kuin itse äänen fyysistä alkuperää.

Omaa henkistä hyvinvointiaan professori Cox on tasapainottanut tutkimalla myös kaikkein hauskimpia ääniä. Lähitulevaisuudessa hän aikoo keskittyä miellyttäviin ääniin.

Jaa tämä artikkeli: