null Ilmastopyhiinvaellus Helsingissä lähettää viestin YK-kokoukseen

Omaperäinen idea. Kallion seurakunta pyrkii vaikuttamaan päättäjiin ekologisesti kaarnalaivalla.

Omaperäinen idea. Kallion seurakunta pyrkii vaikuttamaan päättäjiin ekologisesti kaarnalaivalla.

Hyvä elämä

Ilmastopyhiinvaellus Helsingissä lähettää viestin YK-kokoukseen

Ilmastopyhiinvaelluksella Kalasatamasta Alppilan kirkolle lasketaan veteen kaarnalaivoja.

Kallion seurakunta liittyy ensi lauantaina siihen ekumeenisten pyhiinvaeltajien joukkoon, joka on eri maista tekemässä pyhiinvaellusta kohti Pariisin YK:n ilmastokokousta. Vaellusreitillä pysähdytään kolmessa kohdassa laskemaan vesille lasten tekemiä kaarnalaivoja.

– Kaarnalaivaidea lähti siitä, kun mietimme, miten suuntaamme meren yli kohti Pariisia. Lentäminen ja laivalla matkustaminen olisivat aiheuttaneet päästöjä. Halusimme osallistua vaellukseen niin, että voimme välittää viestin Pariisiin ekologisesti, kertoo pastori Marja Kotakorpi.

Laivat ovat myös viesti lapsilta aikuisille tulevaisuuden elinmahdollisuuksien puolesta. Vaelluksella vedotaan päättäjiin, että YK:n kokouksessa sitouduttaisiin merkittäviin päästövähennyksiin ja kestävän energiankäytön edistämiseen.

– Kaarnalaivoja ovat askarrelleet seurakunnan iltapäiväkerholaiset, jotka tulevat laskemaan vesille omat laivansa. Myös paikan päällä on mahdollisuus koota oma kaarnalaiva ja laskea se veteen, Kotakorpi selvittää.

Pyhiinvaellukselle kokoonnutaan Kalasatamassa, jossa lasketaan veteen ensimmäiset kaarnalaivat. Seuraavaksi pysähdytään laskemaan veneitä Sörnäisten rantatien mattolaiturille ja Siltasaarenkärjen rantaan. Vaelluksen päätepisteenä on Alppilan kirkko, jossa tarjotaan keittolounas.
 

Vaelluksen aikana voi keskustella muiden kulkijoiden kanssa siitä, millä tavoin voimme itse tehdä elämäntapoihimme muutoksia ilmaston ja koko luomakunnan tulevaisuuden puolesta.
 

Kallion seurakunta kutsuu pyhiinvaellukselle oman seurakunnan alueella asuvien lisäksi kaikkia helsinkiläisiä, jotka kantavat huolta maailman tulevaisuudesta. Vaeltamaan voi tulla yksin tai perheen tai kavereiden kanssa, ja mukaan voi liittyä myös reitin varrelta.

Marja Kotakorven mukaan noin seitsemän kilometrin pituisella vaelluksella liikutaan rauhallista kävelytahtia ja lauletaan muun muassa kampanjaa varten tehtyä pyhiinvaelluslaulua.

– Pysähdymme pitämään rukoushetket Kallion kirkossa ja Alppipuistossa. Pyydämme Jumalalta ohjausta ja voimaa tarvittaviin elämänmuutoksiin ja poliittisiin päätöksiin kestävän elämäntavan puolesta.

– Vaelluksen aikana voi keskustella muiden kulkijoiden kanssa siitä, millä tavoin voimme itse tehdä elämäntapoihimme muutoksia ilmaston ja koko luomakunnan tulevaisuuden puolesta. Samoin siitä, miten kristittyinä pystymme vaikuttamaan poliittisiin päätöksiin, että maa voisi ravita tulevatkin sukupolvet.

On arveltu, että tämänhetkiseen Syyrian tilanteen kärjistymiseen ja pakolaisvirran kasvamiseen vaikuttaa osaltaan vuosien kuivuus, joka on pakottanut ihmiset etsimään elinkeinoa muualta. Ilmastopäästöjen hillitsemisessä on siis kyse myös oikeudenmukaisuudesta eri maanosien välillä.
 


Ilmastonmuutos koskettaa meitä kaikkia ja yhteistyötä sen hillitsemiseksi voidaan tehdä eriävistä maailmankatsomuksista riippumatta.
 

Pyhiinvaelluksen järjestämiseen osallistuu Kallion seurakunnan ja Helsingin seurakuntien ympäristötyön lisäksi A Rocha Suomi, joka on osa kansainvälistä kristillistä ympäristöjärjestöä. A Rocha on portugalia ja tarkoittaa kiveä tai kalliota. A Rocha Suomi on pitänyt ympäristöasioita esillä kirkon piirissä järjestämällä esimerkiksi koulutuksia, tapahtumia ja ympäristökasvatuksellista toimintaa. Se julkaisee myös ensimmäistä kristinuskon ja luonnon välisille suhteille omistettua lehteä.

A Rocha Suomen ympäristökasvatusvastaavana toimiva Emma Kurenlahti lähettää pyhiinvaelluksesta videoviestin ilmastokokouksen päättäjille. Video on katsottavissa Alppilan kirkolla 20.10. kello 18 järjestettävässä tilaisuudessa.

– Tarkoituksena on osoittaa, että ilmastonmuutos koskettaa meitä kaikkia ja että yhteistyötä sen hillitsemiseksi voidaan tehdä eriävistä maailmankatsomuksista riippumatta, hän sanoo.

Kurenlahti on myös Suomen ympäristökasvatuksen seuran (Sykse) hallituksen jäsen. Hän toimii vaelluksella linkkinä seurakunnan ja Syksen Vihreä lippu -sertifikaatin saaneiden päiväkotien, koulujen, oppilaitosten sekä vapaa-ajan toimijoiden välillä. Kansainvälinen Vihreä lippu myönnetään tietyt ympäristökriteerit täyttäville kasvatusalan toimijoille.

Ilmastopyhiinvaellus Kalasatama-Alppila la 19.9. klo 13–17. Vaelluksen etapit: klo 13 kokoontuminen Kalasatamassa Parrulaiturin ja Sompasaarenkujan risteyksessä, klo 14 Sörnäisten rantatien mattolaituri, klo 15 Siltasaarenkärjen ranta, klo 15.30 Huoltopiste, Siltasaarenkatu 28, klo 16 Kallion kirkko, klo 16.45 Alppipuisto ja klo 17 Alppilan kirkko.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.