null Ilmatieteen laitos, kuinka kuumaa on pirun kuuma?

Korkein maapallolta mitattu lämpötila on 56,7 astetta. Helvetellisyyttä kuumuuteen tuo ilman kosteus.

Korkein maapallolta mitattu lämpötila on 56,7 astetta. Helvetellisyyttä kuumuuteen tuo ilman kosteus.

Ajankohtaista

Ilmatieteen laitos, kuinka kuumaa on pirun kuuma?

Etelä-Euroopan helleaalto on nimetty Lucifer-helteeksi. Luciferin häntä saattaa ulottua Suomeen asti. Ilmatieteen laitokset meteorologit vastaavat Kirkko ja kaupungin kysymyksiin, mitä seurauksia pirun kuumasta tai helvetin kylmästä on.

Päivystävä meteorologi Juha Tuomola, miten kuumaa Etelä-Euroopassa on ollut?

– Maksimilämpötilat ovat olleet yli 40 asteen. Esimerkiksi Italiassa 26 kaupunkiin on laitettu äärimmäinen lämpöhälytys. Se kuvaa sitä, miten laaja-alaisesta ilmiöstä on kyse. Myös ilman kosteus on ollut siellä korkealla, mikä lisää helteen tukaluutta.

Mistä helleaalto sai nimensä?

– Tiettävästi nimen ovat antaneet juuri italiaiset. Myrskyille on tapana antaa nimiä, mutta helleaaltojen nimistä en ole aiemmin kuullut. Vuonna 2003 helleaalto tappoi 70 000 ihmistä Euroopassa, mutta ei sille annettu tuollaista nimeä.

Vieläkö helle jatkuu ja ulottuuko se meille?

– Helle jatkuu vielä lähipäivät, mutta siirtyy kohti itää. Elokuun 12. päivänä sen pitäisi olla jo Italiassa ohi ja vaikuttaa enemmän Egyptistä Turkkiin ulottuvalla vyöhykkeellä, jonkin verran myös Ukrainassa ja Valko-Venäjällä. Suomeen saattaa ulottua Luciferin häntä, ihan hellelukemiin ei lämpötila ehkä nouse.

Lucifer on paitsi pirun kuvalla varustettujen grillien ja grillihiilien merkki, myös yksi Saatanan nimistä. Meteorologi Niina Niinimäki ilmastopalvelusta, mikä on lämpötila, jossa on pirun kuumaa?

– Maailmalla korkein mitattu lämpötila on 56,7 astetta. Se on mitattu 10.7.1913 Kalifornian Death Valleyssa eli Kuolemanlaaksossa. Nimi sopii teemaan ja se nyt ainakin on helvetin kuumaa. Itse en kauheasti helteistä nauti. Siksi tämä kesä on ollut ihan kiva. Kun alkaa mennä kolmenkympin yli, on minulle jo turhan kuumaa.

Toisaalta puhutaan, että on helvetin kylmää. Kuinka kylmää silloin on?

– Alin maapallolla mitattu lämpötila on miinus 89,2 astetta. Se on mitattu Etelänavalla tutkimusasema Vostokilla 21.7.1983.  Kylmä on vaatetuskysymys. Jos alkaa mennä 25-30 asteen tietämille, kyllä ainakin minulla vähintään naama jäätyy.

– Kova tuuli tekee pakkasesta tuplasti ikävämmän. Kylmässä helvetissä tuulee.

Suomessa on saunassa yli sadankin asteen lämpötiloja. Onko meillä muita parempi helvetinkestokyky?

– Heh, no ainakin hetkellinen. Jos saunahellettä jatkuu pidempään, hyydymme aika pian.

Mitä seurauksia Lucifer-helteistä tai -pakkasista on ihmisille?

– Suomessakin on ollut helleaaltoja 2002, 2003 ja 2010 ja niistä seurasi kuolemantapauksia. Vanhukset ja pitkäaikaissairaat ovat suuremmassa riskissä kuolla. Päivän ylimmän lämpötilan lisäksi vaikuttaa se, kuinka kuumia yöt ovat. Myös kosteus vaikuttaa: jotta helvetissä olisi oikein tukalaa, siellä pitää olla kosteutta.

– Pirun kylmään reagoivat nopeimmin sydän- ja verisuonitautiset sekä pitkäaikaissairaat.

Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä. Onko Euroopassa alueita, joissa Lucifer-helteet yleistyvät?

– Helleaallot voivat yleistyä meillä Suomessakin, vaikka tuollaisiin lukemiin ei olla pääsemässä. Etenkin Etelä-Euroopassa lämpötilat nousevat, helleaallot pidentyvät ja lisääntyvät ja tulee kuivuutta. Ilmasto voi muuttua enemmän Saharan kaltaiseksi.

Aiheuttaako ilmastonmuutos muutoksia myös raamatullisen helvetin lämpötiloihin?

– Tämä kysymys menee oman asiatuntemukseni ulkopuolelle. En tiedä onko siitä ajettu yhtään ilmastomallia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.