null Iloa lapsista

Iloa lapsista

Kymmenen lapsen äiti Ritva Holma haluaa kasvattaa jälkikasvustaan yksilöitä.

Kanttori Ritva Holma, 37, on ollut talvikauden äitiyslomalla. Vauva, perheen kymmenes lapsi, syntyi viime elokuussa.

— Odotan innolla työhön paluutani kesäkuussa. Kanttorin työ on minun juttuni, hän toteaa.

Ritva Holma aloitti opintojensa ohella osa-aikaisena kanttorina Vantaankosken seurakunnassa vuonna 1993. Nykyinen 75-prosenttinen virka jättää aikaa myös perheelle.

— Minun on vaikea kuvitella toista ammattia, joka sopisi niin hyvin yhteen perheenäidin työn kanssa.

Työnsä aloittamisvuonna Ritva Holma meni naimisiin. Seuraavana vuonna syntyi perheen tänä vuonna 15 vuotta täyttävä esikoinen.

— Olen auttanut äitiyslomieni sijaisjärjestelyissä, ja aina on saatu hyvät sijaiset. Minulla on hienot työtoverit, ja esimieheni ymmärtää syvästi vanhoillislestadiolaista äitiä. Hän oivaltaa, että jokainen lapsi erikseen on Jumalan lahja.

Pientä pelivaraa

Äitiyslomalla ollessaan Ritva Holma on hoitanut vauvan lisäksi kolmea leikki-ikäistä lasta.

— Koko syyskauden meillä oli kokopäiväinen lastenhoitaja. Kevään lopulla meillä on ollut palkattua lastenhoitoapua parina päivänä viikossa. Esimerkiksi vuodenajan vaihtumiseen liittyvä vaatteiden vaihto- ja varastoimistyö kestää useita viikkoja.

Ritva Holma suosittaa muillekin lapsiperheille satunnaisen hoitoavun palkkausta.

— Pieni pelivara saa arjen sujumaan paremmin.

Äidin työssä ollessa on perheellä yleensä kokoaikainen lastenhoitaja. Vuosien mittaan Ritva Holma kertoo oppineensa hoitajilta muun muassa ruoanlaiton järkiperäistämistä: jos lounasruoka on monipuolinen ja suuritöinen, voi päivällisjärjestelyt hoitaa kevyemmin. Yhdellä kertaa voi ruokaa tehdä niin iso annoksen, että siitä riittää lämmitettävää toisellekin aterialle.

— Ruokailujen säännöllinen rytmi on lasten kanssa välttämätön. Sillä välttää monet itkut ja huonotuulisuuden puuskat.

Arjen luksusta

Kahta pikkulapsista äiti käyttää seurakunnan päiväkerhossa. Ylä- ja alakoulua käyvät lapset sekä esikoululainen pääsevät kouluihinsa Nurmijärven kunnan koulukyydeillä. Äidin kuljetuspalveluita he tarvitsevat myöhemmin iltapäivällä, kun lähtevät musiikkiopistoon vajaan viiden kilometrin päähän Klaukkalaan.

— Tuntuu hyvältä laittautua äitiyslomallakin kerran päivässä ja lähteä ihmisten ilmoille. Pääsen vaihtamaan muutaman sanan ainakin soitonopettajan kanssa ja hoidan muun muassa kauppa-asioita.

Pianon lisäksi Holman perheessä soitetaan huilua, viulua, klarinettia ja selloa.

— On luksusta, kun voin kotiaskareita tehdessäni kuunnella lasten soittoa ja laulua. Soitan kotona aika vähän, mutta kannustan mielelläni ja autan lapsia soittoläksyissä.

Päivän mittaan äiti haluaa huomata jokaisen lapsensa erikseen.

— Illalla käyn usein mielessäni läpi lapset: olenko katsonut silmiin, koskettanut, jutellut, kohdannut oikeasti. Vaikka lapsia joutuu välillä käsittelemään laumana, haluan kasvattaa yksilöitä. Kun lapsia on monta, näkee selvästi, kuinka erilaisia he ovat tarpeineen ja taipumuksineen. Yritän olla tasapuolinen ja samalla kunnioittaa jokaisen erityislaatua.

Touhuja ja temppuja

Moni ihmettelee, kuinka Ritva Holma selviää ison perheensä kanssa.

— Ajattelen asiaa toisinpäin. Omien lasten kanssa on mukava olla. Lasten jutuista, touhuista ja tempuista saa paljon iloa. Heistä virtaa energiaa. Meidän lapset osaavat leikkiä. Leikkimökistäkin he ovat tehneet tallin itse tekemilleen keppihevosille.

Suurperhe on tuttu juttu Ritva Holmalle ja hänen yrittäjämiehelleen kummankin omasta lapsuudesta. Isossa perheessä ei selvitä puhaltamatta yhteen hiileen.

— Jos mieheni huomaa, että olen väsynyt, hän innostaa minua lähtemään itsekseni kuntosalille, kävelylenkille tai saunomaan pihasaunaan. Pieni etäisyydenotto voi selvittää ajatuksia ja tunteita.

Helpotuksen hetkiä tuovat myös anteeksiantamisen ja -saamisen kokemukset.

— Lapset huomaavat vanhemman mielialat ja puheensävyt hyvin tarkkaan. Jos huomaan toimineeni väärin, voin pyytää sitä anteeksi lapselta keskellä päivää. Iltarukouksen jälkeen siunaan lapselle synnit anteeksi, ja lapsi voi siunata minua.

Äitienpäivää vietetään su 10.5.

Jaa tämä artikkeli: