null Inkerinsuomalaisen Paavon tarina

Inkerinsuomalaisen Paavon tarina

Sisko Latvus: Kaukana omalta maalta. WSOY 2011.

Toiseen maailmansodan ajalta on kirjoitettu lukuisia romaaneja erityisesti natsi-Saksan hirmutöihin ja juutalaisvainoihin liittyen. Mutta Stalinin vainot ja varsinkin inkerinsuomalaisten koettelemukset niissä ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Vuonna 1945 karjalaiseen evakkoperheeseen syntynyt Sisko Latvus on kirjoittanut poikkeuksellisen nuortenkirjan inkerinsuomalaisesta Paavosta ja hänen perheensä kohtalosta sodan aikana.

Paavo on vasta 13-vuotias, kun hänen perheensä joutuu vuonna 1942 lähtemään muiden karkotettavien kanssa heidän piiritetystä kotikaupungistaan Leningradista. Loputtomalta tuntuva junamatka päättyy Siperiaan rankoille työleireille. Elämää helpottaa onneksi matkalta löytyvä tuttavuus: kaunis virolainen Mare, josta Paavo ei haluaisi erota mistään hinnasta.

Kirjaa varten on selvästikin tehty runsaasti taustatyötä, mikä näkyy henkilöiden käyttämissä kielissä ja murteissa ja tarinan yksityiskohdissa. Niillä Latvus on saanut toisen maailmansodan ajan kuvaukseensa uskottavan tunnelman. Kirjan lopussa on jopa pieni Siperia-sanasto.

Tarina on jännittävä ja koskettava, mutta tapahtumissa tunnutaan menevän välillä turhankin nopeasti eteenpäin. Kun ottaa huomioon kirjan kuvaaman ajanjakson pituuden, se on ymmärrettävää, mutta olisin itse kaivannut hieman hienovaraisempaa etenemistä ja enemmän puhdasta asioiden kuvailua.

Uskon, että Kaukana omalta maalta voisi olla tärkeä teos erityisesti Suomessa asuville inkerinsuomalaisille. On hyvä tietää sukulaistensa koettelemuksista. Tällaiset kirjat saavat myös miettimään nykyisen elämämme helppoutta täällä Suomessa.

Heikki Kylkisalo, 15

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.