null Interreilaaminen on yhä suosittua - nyt matkaan lähtevät myös eläkeläiset

Kuva: Thinkstock

Kuva: Thinkstock

Hyvä elämä

Interreilaaminen on yhä suosittua - nyt matkaan lähtevät myös eläkeläiset

Vajaa kuudesosa suomalaisista on käynyt Interrail-matkalla. Edes halpalennot eivät ole romahduttaneet reilaamisen suosiota, vaan Suomesta lähtee vuosittain tuhansia repun kanssa rautateille.

”Interrailissa on seikkailun makua ja se avartaa maailmaa. Yksi hienoimmista kokemuksista oli, kun tapasi muita interreilaajia. Siinä vaihdettiin kuulumiset: mistä tulee ja mihin menee”, kertoo 1970-luvulla ympäri Eurooppaa reilannut Ritva Lehmann.

Nykyään Lehmann työskentelee Hampurin merimieskirkolla Saksassa. Hän auttaa työkseen alueella asuvia suomalaisia, myös matkailijoita. Hänen työparinaan toimii sosiaalikuraattori ja merimiespastori Anna Eklund.

Merimieskirkolla ei tilastoida vierailijoiden kulkuvälineitä. Tänä kesänä interreilaajia on kuitenkin käynyt kirkolla ainakin muutama.

Raideliikenteen kannalta Hampuri sijaitsee solmukohdassa. Kaupungista voi jatkaa matkaansa esimerkiksi Pariisiin, Müncheniin tai Prahaan.
 

Halpalennot eivät romuttaneet suosiota

Liisa Leinonen on tutkinut Itä-Suomen yliopistoon tekemässään pro gradu -työssään suomalaisten interreilaajien matkustuskokemuksilleen antamia merkityksiä. Ymmärrys, vapaus, pärjääminen ja hyvät sekä huonot hetket ovat interreilaamisen avainsanoja.

Ymmärryksen lisääntyminen oli Leinosen tutkimuksessa yksi yleisimmin esiin nousseista teemoista. Interreilatessa pääsee keräämään uusia kokemuksia ja sitä kautta näkökulma maailmaan laajenee.

Edes halpalennot eivät ole romahduttaneet reilaamisen suosiota.

”Interrail-brändi on hyvin tunnettu ja se koetaan edelleen vahvasti elämykselliseksi tuotteeksi, jossa verrattuna lentoon näkee Eurooppaa hyvin eri tavalla”, kertoo VR:n hinnoittelusta ja jakelusta vastaava päällikkö Satu Oker-Blom.

Kuva: Giorgio Tormassetti / flickr.com

Alkuvuosina yli 10 000 korttia vuodessa

Interrail-liput tulivat myyntiin ensimmäistä kertaa vuonna 1972, kun Kansainvälinen rautatieliitto juhli 50-vuotissyntymäpäiviään.

Suomalaiset lähtivät heti alusta asti innolla ostamaan kortteja. Ensimmäisenä vuonna Suomessa myytiin yli 11 000 korttia. Toisena vuotena summa kasvoi vielä 5 000:lla.

Ensimmäisten vuosien huimia myyntilukuja selittää se, että moni ruotsalainen kävi ostamassa kortin Suomen puolelta. Kolmantena vuonna myynti romahtikin alle puoleen edellisvuodesta.

Yhä 2010-luvulla Interrail on suosittu: vuosittain kortteja myydään Suomessa noin 5 000–7 000. VR:n teettämän tutkimuksen mukaan vajaa kuudesosa suomalaisista on käynyt Interrail-matkalla. Vielä useampi olisi valmis lähtemään reilaamaan.

Aluksi Interrail-kortti oli suunnattu kaikille alle 21-vuotiaille, mutta se on laajentunut vuosien varrella kaikenikäisille. Eniten kortteja myydään Suomessa edelleen nuorille, mutta reilun kolmanneksen ostavat aikuiset ja eläkeläiset.

Monelle reillajalle tuttu, Saksan rautatieyhtiön City Night Line on lähtenyt Amsterdamista tai Hampurista. Matka jatkuu Zürichin kautta Etelä-Sveitsiin. Kuva: Kabelleger / David Gubler, Wikimedia Commons

Koti-ikävä lievittyy salmiakeilla

”Kun olin vielä opiskelijaiässä, useimmat lähtivät interreilaamaan. Itse olen vähän sellainen, että tykkään enemmän hotellilomailusta”, toteaa merimieskirkon Anna Eklund.

Hampurin merimieskirkossa pääsee edullisesti melkein hotellielämän makuun. Kirkon vierashuoneiden hinnat lähtevät 32 eurosta ja yhteismajoituksesta saa vuoteen 20 eurolla.

Kirkko sijaitsee aivan kaupungin keskustassa portugalilaiskorttelissa. Elbe-joen rantaan ja suosituimmille turistinähtävyyksille pääsee kirkolta kävellen. Koti-ikävää pääsee lievittämään kirkon kahvilassa ja kaupassa. Myynnissä on esimerkiksi korvapuusteja, ruisleipää ja salmiakkeja.

”Merimieskirkot ympäri Eurooppaa ovat tunnettuja siitä, että meiltä saa myös apua. Jos jotakin tapahtuu täällä Hampurin lähialueella tai kauempanakin, meiltä saa hädänhetkellä ohjeita ja apua”, kuvailee Eklund.

Paluulippuja kotimaahan merimieskirkko ei kustanna, mutta sen sijaan voi auttaa esimerkiksi viranomaisten kanssa asioimisessa tai yhteydenotossa lähiomaisiin.

Merimieskirkon ja VR:n vinkit Interrail-matkalle

  1. Hanki eurooppalainen sairaanhoitokortti ja ota se mukaan matkalle. Kortti on ilmainen ja sen voi tilata Kelasta. Kortilla voi todistaa EU- tai Eta-maassa sekä Sveitsissä olevansa oikeutettu saamaan sairaanhoitoa.

  2. Ota mukaan käteistä rahaa. Esimerkiksi Saksassa joka paikassa ei käy pankkikortti.

  3. Vuonna 2015 Suomen myyntimäärien perusteella suosituimmat yhden maan Interrail-kortit olivat Saksa, Italia ja Sveitsi. Erityisesti Italian suosio kasvaa.

  4. Varkauksia sattuu aina silloin tällöin. Passista kannattaa ottaa kopio ennen matkaan lähtöä. Matkan aikana arvotavaroita ei kannata pitää samassa laukussa.

  5. Pidä yhteyttä kotimaahan. Jonkun on hyvä tietää suurin piirtein, missä interreilaaja liikkuu. Ota mukaan henkilön yhteystiedot.

  6. Tee matkustusilmoitus. Näin Suomen ulkoministeriö tietää hätätapauksissa ja kriisitilanteissa, missä kansalaisia on liikkeellä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Intensiivinen työura vaihtui eläkepäiviin – omat kokemukset saivat Mailis Aaltosen ideoimaan vertaistukiryhmän tuoreille eläkeläisille

Ajankohtaista

Elämänmuutoksen läpikäyminen auttaa eläkeläistä katsomaan eteenpäin.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.