Isä ja poika tien päällä
Matkalla arpajaisvoittoa hakemaan.

Matkalla arpajaisvoittoa hakemaan.

Isä ja poika tien päällä

Tukevasti oman elämänsä marginaaliin juuttuneen vanhan höppänän, Woody Grantin (Bruce Dern) ja hänen poikansa Davidin (Will Forte) suhde ei ole kaikkein ilmeisin valkokankaiden menestysasetelma, mutta huippuohjaaja Alexander Payne saa isä-poikasuhteesta paljon irti.

Montanassa asuva Woody luulee voittaneensa lehtitilauksiin liittyvissä arpajaisissa miljoona dollaria. Kun tämä arkielämän Don Quijote yrittää karata jalkaisin Lincolniin nostamaan voittorahojaan, pojan on pakko lähteä pakkomielteisen isänsä saattajaksi halki neljän osavaltion.

Mikä tärkeintä, matkan varrelle mahtuu Woodyn kotikaupunki Hawthorne Nebraskassa. Siellä vastassa on sukulaisten koomisuuteen asti pysähtynyt elämänmuoto.

Yhdysvallat on Paynen kaltaisen vaihtoehto-ohjaajan käsittelyssä kaunis, absurdi ja ääretön. Ihmiset ylittävät pienuutensa tekemällä jääräpäisesti sen, mikä heidän täytyy tehdä. Woodyn ja David-pojan suhteessa on kaiken höperyydenkin keskellä ennennäkemättömän hienoa kasvua ja välittämistä. Vaikka arpajaiskassa ei kilahtaisikaan, he ovat hiljaisia voittajia omassa ehdottomuudessaan ja keskinäisessä kunnioituksessaan.


Nebraska. Elokuvateattereissa.
 

Jaa tämä artikkeli: