null Isis vainoaa kristittyjä ja muita vähemmistöjä

Qaraqoshin kaupungista pakoon lähteneitä kristittyjä lepää Pyhän Joosefin kirkossa Arbilissa. Kaikkiaan 1,2 miljoonaa irakilaista on joutunut pakenemaan Isisin terroria.

Qaraqoshin kaupungista pakoon lähteneitä kristittyjä lepää Pyhän Joosefin kirkossa Arbilissa. Kaikkiaan 1,2 miljoonaa irakilaista on joutunut pakenemaan Isisin terroria.

Isis vainoaa kristittyjä ja muita vähemmistöjä

Terrorijärjestö antoi kristityille kolme vaihtoehtoa: kääntyä islamiin, maksaa veroa ”suojelusta” tai kuolla.

Syyriasta rajan yli Irakiin levittäytynyt Isis-järjestö pyrkii muodostamaan islamilaisen kalifaatin, jossa ei ole tilaa uskonnollisille vähemmistöille.

Menetelmät ovat raakoja: joukkomurhat, raiskaukset, ryöstöt, omaisuuden takavarikointi sekä kulttuuriaarteiden ja uskonnollisten rakennusten tuhoaminen.

Järjestelmällisestä uskonnollisesta puhdistuksesta kertoo sekin, että vallatuissa kaupungeissa asuvien kristittyjen oviin on piirretty nasaretilaista tarkoittava arabiankielinen n-kirjain. Vääräoppisina pidettyjen shiia-muslimien ja vuorille pakoon ajettujen jesidi-uskovien ovia on merkitty r-kirjaimella.

– R tulee sanasta rafida ja tarkoittaa ei-oikeaoppista, poiskääntynyttä. Isis ei peittele toimintaansa. Järjestö pyrkii pelottelemaan ihmiset pakoon ja näin saavuttamaan yhteiskunnan, jonka identiteettinä on Isiksen tulkinta sunnilaisesta islamista, arvioi Helsingin yliopiston seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Hannu Juusola, joka on asunut Syyriassa.

Pakoon vailla henkilöpapereita

Irakissa on kirkkoja, joiden juuret ulottuvat apostolien aikoihin. Yksi niistä on assyrialainen kirkko, johon kuuluva nainen on asunut Suomessa jo pitkään. Alle nelikymppinen perheenäiti on huolissaan sekä oman perheensä turvallisuudesta että Irakissa asuvista sukulaisistaan eikä uskalla puhua haastattelussa omalla nimellään.

– Olen seurannut tilannetta arabiankielisiltä uutiskanavilta, kuten Al-Jazeerasta ja saanut tietoa Irakissa asuvilta sukulaisiltani. Suuri osa suvustamme oli jo aiemmin muuttanut kurdialueelle tai länsimaihin, mutta Mosulissa asui vielä kolme perhettä, nainen kertoo.

– Olemme aina eläneet sovussa eri tavoin uskovien kanssa ja käyneet samaa koulua muslimien kanssa. Nyt jopa naapurit ovat kääntäneet selkänsä – varmaan pelosta – ja paljastaneet, missä kristityt asuvat. Sitten Isis-järjestön taistelijat ovat merkinneet heidän ovensa aivan kuten natsit aikoinaan juutalaisten ovet.

Naisen mukaan hänen sukulaisilleen annettiin kolme vaihtoehtoa: kääntymys, korkea vero ”suojelusta” tai hengenlähtö. Neljäs oli pako, mutta ilman omaisuutta.

– He saivat mukaansa vain päällään olleet vaatteet. Myös kaikki henkilöpaperit ja passit vietiin.

Nainen on silminnähden järkyttynyt tapahtuneesta, jonka kuvaamiseen hänen mielestään ainoa oikea sana on pahuus.

– Isis on kuin virus, joka tuhoaa elämää. Haluamme kristittyinä elää rauhassa kaikkien kanssa, mutta sitten tapahtuu tällaista.

Hänen mieleensä nousevat muistot lapsuudesta Persianlahden sodan aikana: yöt pommisuojassa ja ruumiit kaduilla.

– Silloin muutimme kaikki sukulaiset yhteen. Vaari sanoi, että kuollaan yhdessä, niin kenenkään ei tarvitse jäädä suremaan. Kun nyt saamme elää täällä Suomessa rauhassa, emme voi olla kuin kiitollisia. Rakastan tätä maata.

Suomessa asuu muutamia satoja Irakin kristittyjä. Nainen käy usein ortodoksikirkossa, sillä kirkko merkitsee hänelle kotia.

– Kävin lapsena joka päivä kirkossa. Opiskelin siellä äidinkieltäni assyriaa, sillä sitä ei opetettu koulussa. Kirkossa myös rukoiltiin ja sinne tuotiin ruokaa yhdessä jaettavaksi. Nytkin olemme kirkossa aktiivisia ja lähetämme apua ihmisille Irakiin.

Naisen mielestä Isis-järjestössä ei ole kyse islamista.

– Isis mustamaalaa islamia. Toivoisin, että islamin uskonoppineet puhuisivat aktiivisesti sitä vastaan ja estäisivät nuorten aivopesun. Toivon myös, että suomalaiset rukoilevat vainottujen kristittyjen ja muiden vainottujen puolesta. Suomi voisi auttaa ihmisiä alueella ja ottaa vastaan pakolaisia.

Lähi-itä on tyhje­nemässä kristityistä

Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen on seurannut Irakin tilannetta kirkollisten järjestöjen, assyrialaiskristittyjen ja uutistoimistojen avulla. Hänen mukaansa Isiksen uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistama vaino on äärimmäistä.

Lähi-idän kristittyjen tilanne on kuitenkin huonontunut jo pitkään.

– Irakissa oli ennen sotia jopa kolme miljoonaa kristittyä, mutta nyt heitä on jäljellä enää muutamia satoja tuhansia. Useimmat ovat paenneet Syyriaan, Libanoniin ja länsimaihin, selvittää Huttunen.

Lähi-idän kristityt ovat kokeneet vainoa ennenkin. Pahiten kärsivät armenialaiset turkkilaisten vainoissa ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta myös assyrialaisia tapettiin tuolloin jopa 300 000. Lisäksi Irakissa oli vainoja 1920- ja 1930-luvuilla. Useimmiten on kuitenkin eletty rauhassa.

– Irakin kristittyjen asema muuttui täysin Irakin sotien jälkeen. He joutuivat läntisten maiden, lähinnä Yhdysvaltain ja Britannian, politiikan sijaiskärsijöiksi, vaikka he ovat alueen alkuperäisasukkaita ja syyttömiä länsivaltojen toimiin.

Lähi-idän maista Syyrian kristityt elävät nyt sisällissodan keskellä, Egyptissä arabikevät lisäsi vihanilmauksia ja palestiinalaiskristityistä moni muuttaa pois turhautuneena konfliktiin. Kristittyjen määrä alueella vähenee koko ajan.

– Suurin osa maailman muslimeista ei hyväksy pyhää sotaa kannattavien jihadistien toimintaa. Muutama vuosi sitten 137 islamin oppinutta lähetti kristillisten kirkkojen johtajille kirjeen, jonka aiheena oli lähimmäisenrakkaus. Siinä todettiin, miten tärkeää maailmanrauhalle on islamin ja kristinuskon suhde. Toivoisin, että uskontojen välinen rauhantyö saisi enemmän näkyvyyttä, Huttunen sanoo.

Miksi Isis, miksei demokratia?

Professori Hannu Juusolan mukaan uskonnollisten identiteettien kärjiestyminen on Lähi-idässä jatkunut jo pitkään.

– Syyrian sisällissota, jossa nopeasti alettiin korostaa uskonnollisia eroja, antoi uutta intoa jihadisteille. Sen loppuminen olisi erityisen tärkeää koko alueen kannalta, Juusola sanoo.

Väestönkasvu on alueella erityisen suurta ja siellä asuu paljon nuoria miehiä, jotka ovat syrjäytymässä yhteiskunnan ulkopuolelle. He ovat herkkiä lähtemään mukaan uskonsotiin. Lisäksi Persianlahden maista tulee prinsseiltä ja liikemiehiltä yksityistä rahaa ääriryhmille.

– Iran ja Saudi-Arabia käyvät valtataistelua, joka vaikuttaa tilanteeseen. Lisäksi Turkki on katsonut Isikseen liittyviä vapaaehtoisia läpi sormien, koska tärkeintä on ollut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vastustaminen, arvioi Juusola.

Miksi Lähi-idässä diktatuurin vaihtoehto ei näytä olevan demokratia?

– Lähi-idässä ei ole yhtään yksiselitteisesti liberaalia demokraattista valtiota. Maallinen identiteetti on usein samaistettu diktatuuriin, jolloin uskonnollisesta identiteetistä on tullut vaihtoehto sille. Useimmat alueen valtiot ovat muodostuneet keinotekoisesti, kun osmanien valtakunta pilkottiin, ja yhteiskunnat ovat uskonnollisesti ja etnisesti jakautuneita.

Yksi iso tekijä on öljy. Kun se tuo rahaa, ei tarvitse niin välittää kansalaisyhteiskunnasta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.