null Iso numero

Iso numero

Lapseni katsoo bussissa ulos ikkunasta ja kysyy: “Äiti, miksi kukaan ei auta tuota naista?” Ikkunasta näkyy kadun kulmassa kerjäävä vanhus. Kiemurtelen kysymyksen edessä. Selitän lapselleni maailman monimutkaisuutta. Lähtömaita ja tulomaita. Köyhää itää ja rikasta länttä. Vähemmistöjen huonoa kohtelua. Lapsi vain ei ymmärrä, vaan kuuntelee ihmeissään puhettani. Selittelyn makua, sanovat tytön silmät.

Kerjäämisestä ovat aikuisetkin viime vuosina keskustelleet paljon. Puheenvuorot vaihtelevat myötätunnosta ärtymykseen, jopa vihaan. Monia häiritsee kadunkulmasta ojentuva käsi. Yksi tarjoaa ratkaisuksi hyvinvointiyhteiskunnan palveluja, toinen on valmis lähettämään kerjäläiset omiin kotimaihinsa. Parasta olisi, jos kaikki hoitaisivat vain omat asiansa, tuntuu itse kukin ajattelevan juostessaan kiireesti pois.

Luterilaiset mieltävät itsensä mielellään armon uskon edustajiksi. Pelastusta ei saavuteta teoilla, vaan yksin armosta. Armo eli ansioton rakkaus meidän osaksemme, näin muistelen rippileirilläkin opetetun.

Siksi oudoksuttaa, että juuri meidän on usein niin vaikea kohdata toista armon anelijaa, kerjäläistä, joka paljastaa oman tarvitsevuutensa ja heikkoutensa edessämme. Kerjäläinen vetoaa hyvyyteen ja laupeuteen.

Mutta, mutta, kiiruhtaa moni sanomaan. Entä, jos tulen armonpuuskassani hyväksikäytetyksi? Ehkä osoittamaani armoa pidetäänkin halpana? Kuka minä olen toista ihmistä armahtamaan? Jumala armahtaa, minä en.

Nyt meille armoa arasteleville on perustettu oma lehti, Iso Numero. Sitä myyvät köyhät ja vähävaraiset. Idea on alunperin Iso-Britanniasta, jossa lehteä kauppaaviin asunnottomiin ja vähävaraisiin törmää kaikkialla katukuvassa.

Suomen Isosta Numerosta kerrotaan, että se on kannanotto köyhyyttä vastaan. Lehteä julkaisee Kultti eli kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto ja jokaisen numeron myynnistä kilahtaa jokin lantti myyjänsä taskuun.

Aloite on rohkea tässä tuhansien luukkujen ja lokerojen maassa. Iso Numero kutsuu autuaaseen vaihtokauppaan — kohtaamaan ihmisen ja asian. Lehti muistuttaa meitä köyhyydestä, epätasa-arvosta ja sorrosta, myyjälle se tarjoaa yhden pienen keinon yrittää selviytyä niistä.

Tehtäisiinpä tästä kerrankin tosi iso numero!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.