null Isoäidin laulujen jäljillä

Emma Salokoski tekee uudella levyllään matkaa lapsuutensa lauluihin.

Emma Salokoski tekee uudella levyllään matkaa lapsuutensa lauluihin.

Isoäidin laulujen jäljillä

Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet: Vi sålde våra hemman. Suomen Musiikki 2009.

Emma Salokoski on taipunut aiemmin Quintessence-yhtyeen laulajana ja oman yhtyeensä keulakuvana esteettömästi jazzista folkiin ja poppiin.

Nyt Salokoski on astunut omaan menneisyyteensä ja ruotsalaiseen kansanlauluperinteeseen. Sieltä hän on tuonut surullisia ja kauheitakin tarinoita niin kotinsa menettämisestä kuin kuolemaan johtavasta rakkaudesta.

Salokosken varhaisista kokemuksista ja omasta äidinkielestä kumpuava teemalevy Vi sålde våra hemman vakuuttaa kiireettömällä musikaalisuudellaan ja uppoutuvalla nostalgiallaan. Salokosken isoäidillä oli tapana laulaa lapsenlapselleen juuri näitä lauluja, joissa vaihtelevat epätoivo, usko ja nöyryys.

Puhuttelevimpia ovat 1800-luvulla eläneen Jan Janssonin sanoittama kauniinsynkeä perinnesävellys Vi sålde våra hemman, joka kertoo vaikeista siirtolaisajoista, sekä Jean Sibeliuksen ja Jakob August Tegengrenin virsi Den höga himlen. Levyllä kirkkokansan poljento liukuu jazzin omiin vapauksiin ja ankaruus lempeyteen.

Ilmiliekki Quartet ja etenkin Verneri Pohjolan trumpetti tekevät kansansävelmiin uudenlaisen mielikuvituksellisen tunnelmapohjan.

Tekstien karuutta olisi voinut jossakin toisessa yhteydessä tulkita vaikkapa blueskitaralla, mutta tässä tapauksessa rujous ja suru muuttuvat sisäänpäin kääntyväksi meditaatioksi ja ilmavuudeksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.