null Israelin ylläpitämä miehitys on väärin

Puheenvuorot

Israelin ylläpitämä miehitys on väärin

Juha-Pekka Rissanen ja Michel Grünstein kirjoittivat (K&k 2.3.), että vuoden 1967 jälkeen kaikkien uskontojen edustajat ovat saaneet vapaasti harjoittaa uskontoaan Jerusalemissa. He sivuuttavat kokonaan Israelin ylläpitämän kansainvälisen oikeuden vastaisen miehityksen, josta YK ja ihmisoikeusjärjestöt raportoivat. Miehitysjoukot rajoittavat palestiinalaisten pääsyä Itä-Jerusalemiin ja muslimien pääsyä al-Aqsan moskeijaan, mutta eivät estä israelilaisten ääriryhmien hyökkäyksiä al-Aqsaan.

Kirjoittajat toteavat, ettei pitäisi omaksua vain toisen osapuolen historiantulkintaa. He mainitsevat tuhotut juutalaiskodit, mutta vaikenevat 530 tuhotusta palestiinalaiskylästä, joista historioitsija Ilan Pappé on kirjoittanut. Israel tuhoaa yhä palestiinalaisten koteja erityisesti Itä-Jerusalemissa.

Israel/Palestiina-konfliktissa ei ole kysymys muslimien ja juutalaisten välisestä taistelusta. Useat juutalaiset tahot vastustavat miehitystä. Palestiinalaisten keskuudessa on muslimeita, kristittyjä ja ateisteja, ja Israelin miehitys sortaa kaikkia yhtä lailla.

Palestiinalaiset kristityt antoivat vuonna 2009 Kairoksen julistuksen, jossa he kutsuvat kaikkia kanssauskovia osallistumaan miehityksen lopettamiseen. Julistus löytyy suomeksi Kairoksen kotisivuilta, ja kristillisestä oikeudenmukaisuudesta kiinnostuneiden kannattaa siihen tutustua.

Miika Malinen
ICAHD Finland

Jaa tämä artikkeli: