null Temppelivuoren historiaa muunnellaan

Puheenvuorot

Temppelivuoren historiaa muunnellaan

ICAHD:n Miika Malinen antaa ymmärtää (K&K 2.2.), että Israelin hallinnoidessa koko Jerusalemia muslimit eivät voi harjoittaa uskontoaan vapaasti Temppelivuorella. Asia on juuri päinvastoin. 

Ennen vuotta 1967, Jordanian miehittäessä laittomasti niin kutsuttua Länsirantaa, myös Itä-Jerusalemia, juutalaisilla ei ollut asiaa edes Vanhassakaupungissa olevaan asuinkortteliinsa, saatikka Itkumuurille. Israelin voitettua puolustussodan 1967 Jerusalem yhdistettiin, ja siitä saakka kaikkien uskontojen edustajat ovat saaneet siellä vapaasti harjoittaa uskontoaan. Historiallinen juutalaiskortteli ja Öljymäen juutalainen hautausmaa oli rakennettava uudestaan arabien hävityksen jälkeen.

Unesco päätti viime lokakuussa kutsua juutalaisten vuosituhansia vanhaa Temppelivuorta vain sen paljon myöhäisemmällä, islamilaisella nimellä. Malisen ylistämä antisemitistinen päätöslauselma kirjoittaa alueen historiaa uudelleen. Sen taustalla on palestiinalaisten pyrkimys YK:n ja muiden kansainvälisten elinten avulla kyseenalaistaa Israelin koko olemassaolon oikeus. Unescon Temppelivuori-farssi on vain yksi esimerkki siitä, millaiseen tosiasioiden vääristelyyn kansojen päättäjät voivat syyllistyä. Suomen pidättäytyminen äänestyksestä on sekin selkärangaton ratkaisu.

Israelin ja palestiinalaisten pitkä konflikti ei ratkea ainakaan siten, että omaksutaan vain toisen osapuolen – islamilaisen – historiantulkinta lähtökohdaksi keskusteluissa.

Juha-Pekka Rissanen

puheenjohtaja

Suomi–Israel Yhdistysten Liitto ry.

Michel Grünstein

kauppatieteiden maisteri

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.