Jani Toivola palasi kirkkoon
Jani Toivola on yksi seurakuntavaalien kampanja­kasvoista.

Jani Toivola on yksi seurakuntavaalien kampanja­kasvoista.

Jani Toivola palasi kirkkoon

Kun Jani Toivola erosi kirkosta lokakuussa 2010, hän ei tehnyt sitä yksin. 12.10. järjestetyn Ajankohtaisen kakkosen Homoillan jälkeen kirkosta erosi viikossa lähes 30 000 ihmistä.

– Tiedostin, etteivät keskustelun kärkkäimmät osallistujat edustaneet kirkon ääntä, mutta siinä korostui kirkon hiljaisuus. Tajusin, että kirkko ei sano mitään, Toivola kertoo nyt.

Toivola ei erotessaan ajatellut, että ero olisi tapa vaikuttaa. Sellainen siitä kuitenkin tuli, sillä Homoiltaa seurannut eroaalto oli ennennäkemätön.

Toivolan mielestä jaloillaan äänestäminen on vaikuttamiskeinona äärimmäinen, mutta toisinaan tarpeellinen.

– Välillä meidän täytyy yhteisönä näyttää oma voimamme. Ei aina voi loputtomasti odottaa, että rakenteet antavat siunauksensa.

Tämän vuoden alussa 36-vuotias Toivola liittyi takaisin kirkkoon. Hän pohti, onko kirkko avautunut riittävästi, jotta hän voisi palata, ja tuli siihen tulokseen, että oli.

Toivola kertoo, että eron jälkeen hän alkoi saada seurakunnista yhteydenottoja. Seurakuntien työntekijät halusivat kuulla, miksi Toivola erosi ja mitä he voisivat tehdä. Kirkkoon syntyi uudenlainen kes­kus­te­lu­­yh­­teys.

Nyt Toivola kannustaa muitakin liittymään kirkkoon ja vaikuttamaan asioihin sisältäpäin. Siihen antaa tilaisuuden marraskuussa pidettävät seurakuntavaalit. Toivola on yksi seurakuntavaalien kampanjakasvoista. Hänestä ja hänen kirkkosuhteestaan kertovan videon voi katsoa osoitteessa www.seurakuntavaalit.fi.

– Kirkko on aloittanut hyvän ja hedelmällisen avautumisen. Nyt ovi on auki. Olisi hyvä hetki rynniä sisään ja lähteä muuttamaan asioita.

Näin kuuluu Jani Toivolan motto:
”Katse voi pelastaa.”

Jaa tämä artikkeli: