null Jätetty nainen

Jätetty nainen

Siri Hustvedt: Kesä ilman miehiä. Otava 2011.

Siri Hustvedt kertoo romaanissaan 55-vuotiaasta runoilijasta Miasta, jonka elämä menee sekaisin aviomiehen rakastuttua 35-vuotiaaseen työkaveriinsa. Miehen uusi suhde vie yli kolmekymmentä vuotta vakaasta avioliitosta nauttineen Mian psykiatriselle osastolle. Sieltä hän lähtee toipumaan äitinsä luokse. Kesästä tulee varsin kiihkeä, ilman miehiä.

Mia on eloisa kertoja. Hän ymppää tarinaansa runojaan, kirjallisia ja filosofisia viitteitä, havaintoja aivotutkimuksista sekä pohdintaa naisen ja miehen eroista. Hän liikkuu ees taas omaa elämäntarinaansa ja kirjoittaa seksuaalisten kokemustensa historiaa elvyttääkseen loukattua naiseuttaan — ja kaipaa kaiken keskellä Borista.

Mia saa elämäänsä koko joukon uusia ihmisiä: naapurin nuoren Floran ja tämän perheen, runoryhmällisen esiteini-ikäisiä tyttöjä ja vanhan äitinsä ystäväpiirin. Näiden eri-ikäisten naisten kautta Mia luotaa naiseuttaan ja paikkaansa naisten jatkumossa.

Runopajan tyttölauman raakuus herättää Mian muistot omasta nuoruudesta. Ovelasti hän saa kirjoitustehtävillään tytöt oivaltamaan kiusaamisen julmuuden.

Äidin yhdeksänkymppinen ystävätär esittelee Mialle salaisia ristipistotöitään, joissa kuvataan varsin sävähdyttäviä seksuaalisia näkymiä naisen elämästä. Välillä vanhusten raihnaisuus ja äidin muistelut isästä virittävät tunnelman haikeaksi.

Mahtuu mukaan ripaus mysteeriäkin salaperäisen Mr. Nobodyn muodossa.

Kaiken kaikkiaan Hustvedtin tuttu kertojanääni puhuu jälleen viihdyttäen ja oppineesti.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.