null Jeesus japanilaiseen tyyliin

Jeesus japanilaiseen tyyliin

Manga on japanilaiseen tyyliin piirrettyä sarjakuvaa, jonka ominaispiirteitä ovat kulmikkaat päät, suuret silmät ja painovoimaa uhmaavat hiukset. Mangaa ilmestyy Suomessakin pokkareina, joita luetaan avaamalla kirja väärästä päästä eli takakannen puolelta. Ruudut ja puhekuplat on sommiteltu luettavaksi oikealta vasemmalle ylhäältä alas.

Miten tämä pohjustus liittyy Raamattuun? Vastaus on sangen yksinkertainen. On mangoja, joissa seikkailevat robotit, mangoja, jotka kertovat lukioelämästä, ja mangoja, jotka ovat keskittyneet jonkin urheilulajin ympärille. Sitten on mangoja, jotka kertovat Raamatusta.

Suomessa tähän kategoriaan luokiteltavia pokkareita on ilmestynyt kaksi. Brittiläisten tekemä Mangaraamattu (Arkki 2008) kattaa lyhennetyn version koko Raamatusta. Uutuus Manga Messias (Suomen Pipliaseura 2009) kertoo Jeesuksen tarinan. Ensimmäinen mainituista teoksista oli pettymys. Se oli ennemmin tavallinen sarjakuva kuin manga. Manga Messias sen sijaan täyttää kaikki mangan kriteerit. Tekijät ovatkin japanilaisia.

Manga Messiaassa Jeesuksen hahmo on uskollinen Raamatun Jeesukselle. Siinä painottuvat Jeesuksen ihmeteot ja opetukset. Hänestä ei kuitenkaan ole tehty pinnallista sankaria, vaan kuvien alle mahtuu oikean opettajan viisautta.

Yksi kuva vastaakin tuhatta sanaa. Jeesuksen lempeät silmät ja raivosta tai surusta tärisevät hartiat välittävät tunteita selkeästi, kun taas Jeesuksen ilmeet jäävät usein arvoitukseksi.

Manga Messias -kirja jaetaan huhti–toukokuun aikana kaikille Vantaan koulujen evankelisluterilaiseen uskonnonopetukseen osallistuville 6.-luokkalaisille. Kirjan lahjoittavat Vantaan seurakunnat ja Suomen Pipliaseura.

Jaa tämä artikkeli: