null Jerusalem yhdistää vantaalaisiakin

Jerusalem yhdistää vantaalaisiakin

Luin suurella mielenkiinnolla keskiaukeaman artikkelin Aabrahamin perilliset maailman keskipisteessä (VL 26.8.). Artikkelikokonaisuus oli selkeä ja mielenkiintoa herättävä.

Tässä tekstikokonaisuudessa tuli esille varsin yleinen näkemys historiallisesta Jerusalemista. Näkökulma syventyisi, jos tarkastelisimme analyyttisesti esimerkiksi juutalaisten omaa näkökulmaa Jerusalemiin.

Eräillä juutalaisortodoksien ryhmillä on suunnitelmana rakentaa Kolmas temppeli temppelivuorelle. Olen itse turistioppaana tutustunut tietokoneella tehtyihin piirustuksiin, pappien pukuihin, pyhiin esineisiin ja niin edelleen. Tämä Kolmannen temppelin instituutti on aivan juutalaiskorttelin sydämessä. Kuinka ajankohtainen ja oikea asia tämä on, onkin jo toinen kysymys.

Mielenkiintoinen kohde olisi tutustua myös Jerusalemin kaikkein vanhimpaan osaan, eli Daavidin kaupunkiin. Sieltä kaivettiin esille muutama vuosi sitten Siloan allas tai lammikko, joka mainitaan Johanneksen evankeliumissa. Alue on täynnä Raamatussa mainittuja historiallisia tapahtumapaikkoja.

Artikkelissa oli hauskoja yleistyksiä kuten ”ortodoksijuutalaiset – – osoittavat halveksuntaa sylkemällä kristittyjen päälle”. Tämä on yleinen väittämä, jolla ei ole todellisuuspohjaa. Tiedän tämän hyvin, koska asuin Jerusalemissa yli 10 vuotta juuri ortodoksien alueella. Sieltä löytyy vielä käytöstapoja.

Yleistys on myös, että ”juutalainen, kristitty ja muslimi uskovat samaan Jumalaan”. Yhtä perusteltua olisi väittää, että kaikki maapallon asukkaat uskovat samaan Jumalaan. Sen sijaan on kyllä totta, että kaikki nämä kolme mainittua ryhmää pitävät itseään Aabrahamin perillisinä.

On hyvä todeta lopuksi, että Jerusalem yhdistää meitä vantaalaisia toinen toisiimme. Se on samalla todellista ekumeniaa. Raamatun maininta ”Tämäkin on syntynyt siellä” tuo julki tosiasian, että kaikkien kristittyjen uskon juuret ovat pyhässä kaupungissa.

Harri Kröger
pastori, Vantaan ekumeenisen toimikunnan puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli: