null Joka seurakuntaan lapsiasiainvaltuutettu

Joka seurakuntaan lapsiasiainvaltuutettu

Vantaalainen kirkolliskokousedustaja Hans Tuominen jätti Turussa koolle olevalle kirkolliskokoukselle aloitteen, joka tähtää lasten aseman parantamiseen. Tuominen toivoo kirkolliskokouksen selvittävän, miten lasten oikeudet kirkossa toteutuvat ja miten lasten etu otetaan huomioon päätöksissä. Aloitteessa toivotaan kirkkolakiin tai -järjestykseen muutoksia, joilla varmistetaan lasten oikeuksien erityinen huomioiminen.

Aloitteen on Tuomisen lisäksi allekirjoittanut 16 muuta kirkolliskokousedustajaa, joukossa vantaalaiset Matti Sollamo ja Kari Pekka Kinnunen. Tuomisen mukaan aloite liittyy parhaillaan vietettävään YK:n lasten oikeuksien sopimuksen juhlavuoteen ja tähtää konkreettisiin muutoksiin.

— Joka seurakuntaan voitaisiin nimittää lapsiasiainvaltuutettu, luottamushenkilö ja työntekijä, kenties molemmat, jotka seuraisivat lasten etua seurakunnan päätöksissä ja toiminnassa. Tällainen malli on olemassa Ruotsissa, mainitsee Tuominen.

Vantaan seurakuntien kasvatusasian sihteerinä toimiva Tuominen toteaa, että rakennushankkeissa pitäisi erikseen varmistaa, että tilat ovat toimivat myös lasten ja nuorten kannalta. Jos esimerkiksi jossain lakkautetaan iltapäiväkerho säästösyistä, pitää tutkia, mitä seurauksia siitä alueella on.

Lasten ja nuorten täytyisi myös entistä enemmän päästä mukaan leirien ja kerhojen suunnitteluun. Pitäisi myös huolehtia siitä, että seurakunnissa on säännöllisesti jumalanpalveluksia, jotka toteutetaan lapsilähtöisesti.

— Suomessa on yhä seurakuntia ja pappeja, jotka eivät jaa ehtoollista lapsille. Moni vanhempi ei edes tiedä, että ehtoollinen on mahdollinen.

Jaa tämä artikkeli: