Jokainen tapa kokea on oikea
Pääosa arkiretriitistä toteutuu osanottajan omassa, jokapäiväisessä mietiskelyssä.

Jokainen tapa kokea on oikea

Raamattumeditaatiossa mietiskellään tekstejä ja tutkistellaan omaa sisintä.

Korson kirkolla järjestetään arkiretriitti, joka kestää adventtiajan alusta joulun yli.

– Ryhmällä on viisi kokoontumista. Pääosa arkiretriitistä toteutuu kuitenkin kokoontumisten välissä, kunkin osanottajan omassa, jokapäiväisessä mietiskelyssä. Kahdenkymmenen minuutin tai puolen tunnin mittaisen mietiskelyhetken voi kukin toteuttaa omien aikataulujensa mukaan, kertoo pappi Risto Auvinen, joka ohjaa retriitin.

Ryhmäkokoontumisissa annetaan raamatuntekstit joka päivälle. Teksteissä käsitellään Jumalan ihmiseksi syntymisen salaisuutta, joulun tapahtumia, Jeesuksen lapsuutta, hänen pelastustyönsä ensimmäisiä hetkiä ja neitsyt Mariaa.

– Mielikuvitustaan käyttäen voi eläytyä kertomuksen jonkun henkilön kokemuksiin. Voi mennä hänen päänsä sisään vaikka aloittamalla siitä, mitä hän näki, kuuli ja haistoi. Tai voi vain lueskella tekstiä ja kuulostella, mitä ajatuksia tai tunteita se herättää. Voi käydä niinkin, että koko retriitin ajan esiin nousee aina uudelleen sama tunne.

Päivän tekstin mietiskelemisen lisäksi ajatuksena on, että kukin vielä tutkistelisi omaa hengellistä tilaansa. Miten Jumalan läsnäolo tai sen puute näkyy elämässäni? Miten elämääni kuuluu Jumalan kiittäminen?

Omissa hetkissä tehtyjä löytöjä ja oivalluksia pääsee kertomaan ryhmätapaamisessa. Sitä varten ohjaaja neuvoo tekemään muistiinpanoja.

– Minkäänlaiset pohdinnat tai kokemukset eivät ole vääriä. Ryhmässä opetellaan toisen kommentoimatonta kuuntelemista. Jokainen tapa kokea on oikea, painottaa Auvinen. Hänen mukaansa menetelmä voi tuntua kaavamaiselta, mutta samalla se vapauttaa pohdinnat.

Arkiretriitissä sovelletaan ignatiaanisen raamattumeditaation menetelmää. Nimitys viittaa Ignatius Loyolaan, katoliseen pappiin, joka eli 1500-luvulla. Teoksellaan Hengellisiä harjoituksia hän on muovannut kristillistä meditaatiota.

Arkiretriitti tiistaisin 2.–30.12. klo 17–18 Korson kirkolla. Ilmoittautumiset 28.11. mennessä risto.auvinen@evl.fi tai p. 050 310 7032.