null Jokapäiväinen ruokamme

Jokapäiväinen ruokamme

Kalapuikoista tuli ruokamellakka ja puheenaihe, kun Vantaankosken koulussa 13-vuotias poika ei saanut niitä kolmea enempää.

Kaupungin tiedotteen mukaan kyseessä eivät kuitenkaan olleet kalapuikot, vaan rapeat kalapalat. Lisäksi kaupunki kertoo, että yhden kouluaterian keskimääräiset raaka-ainekulut ovat alakoulussa 0,72 euroa ja lukiossa 0,95 euroa.

Koulujen keittäjät ovat aikamoisia Top Chefejä, jos he alle eurolla loihtivat hyvää ruokaa. Työpaikkalounaat sentään maksavat lähes kymmenkertaisesti. Mitä lautaselle saisi, jos itse pitäisi tehdä lounas 0,95 eurolla?

Koulut tietenkin saavat ainekset tukkuhinnalla. Me emme, mutta lasketaan kaupan hinnasta kuitenkin pois vaikkapa viiden prosentin bonusetu.

Kalliit gourmet-ainekset voi unohtaa heti, mutta niin myös rapeat kalapalat. Yksi pala rapeaa kuorrutettua seitiä maksaa 0,63 euroa! Tyydytään kolmeen kalapuikkoon, 0,24 euroa. Klassista edullista kouluruokaa ovat tietenkin perunat ja porkkana. Tomaatti on aika kallis. Vielä pari näkkäriä ja ihan vähän levitettä.

Rahat loppuivat jo! Enää ei ole varaa edes maitoon. Tämän lautasen energiapitoisuus on 480 kilokaloria, jolla ei aikuinen ihminen kovin pitkälle pötki.

Vantaalla on noin 25 000 koululaista ja 150 000 veronmaksajaa. Jos kou-luateriaan laitettaisiin yksi euro enemmän rahaa, olisi jokaisen veronmaksajan maksettava keskimäärin 32 euroa vuodessa enemmän. Olisitko sinä valmis siihen?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.