Jokivartta vaeltamassa
Hämmästely oli molemminpuolista, mutta kuumaan kesäpäivään mahtuu pääkaupunkiseudulla kaikenlaista.
Vantaanjokea alavirtaan valui jopa parintuhannen erilaisen kelluntavälineen armada: kumiveneitä, lasten uimaleluja ja -altaita sekä tynnyreistä kyhättyjä lauttoja grilleineen ja jopa saunoineen. Tuhansia kaljakellujia vastaan kulki rantapolkua pitkin Pyhän Laurin vaelluksen vajaan viidenkymmenen hengen suuruinen pääjoukko. Vaelluksen kärjessä oli joukko mustapukuisia, munkinnäköisiä Corvus Laurencij -kuorolaisia. Ei ihme, että niin lautoilla kuin rannalla hierottiin silmiä, sen verran epätodelliselta näky tuntui.
Vaellus ja kaljakellunta osuivat sattumalta samaan päivään. Jälkimmäisen päivän valinnan syytä en tiedä, mutta vaellus järjestettiin Laurin päivää edeltävänä lauantaina. Laurin päivää vietetään Roomassa 200-luvulla marttyyrikuoleman kärsineen diakoni Laurentiuksen muistoksi. Hänestä myös Vantaan Pyhän Laurin kirkko on saanut nimensä. Rooman keisari Valerianus vaati kirkon varoja hoitaneelta Laurentiukselta aarretta. Tämä marssitti keisarin eteen joukon kaupungin köyhiä ja totesi, että siinä on kirkon aarre. Keisari määräsi Laurentiuksen poltettavaksi elävältä halstarilla. Nykyisin tuo rohkea hyväntekijä on yksi kristikunnan suosituimmista pyhimyksistä.
Pyhiinvaellukset ovat pitkä perinne. Luterilaisessa kirkossa pyhiinvaelluksista luovuttiin uskonpuhdistuksen jälkeen sadoiksi vuosiksi, mutta onneksi ne ovat palanneet takaisin. Pyhiinvaellukset ovat hiljaisuuden retriittien kanssa samantapaista toimintaa: ne tarjoavat mainion mahdollisuuden hiljentyä ja suunnata ajatuksia kohti pyhää. Toisin kuin retriiteissä, joissa ollaan yhdessä hiljaa, vaelluksella voi vaihtaa kuulumisia matkakumppaneiden kanssa. Osa kulkijoista haluaa miettiä hengellisiä asioita, osa pohtii arkista elämää ja osalle kyse on hieman erilaisesta liikuntatapahtumasta. Yhtä kaikki askeleet kulkevat samaan suuntaan.
Suomessa pyhiinvaelluksia järjestetään tänä vuonna jo lähes parikymmentä. Lisäksi sadat suomalaiset osallistuvat Espanjassa apostoli Jaakobin haudalle kulkevaan Santiago de Compostelan vaellukseen. Pyhiinvaellus on kristinuskoon sopiva aito elämys.
Jaa tämä artikkeli: