Jouluevankeliumi kuuluu myös buddhalaisessa Bangkokissa
Jouluevankeliumin harjoittelua Luther-seminaarin opettajan Katariina Kiilusen (etualalla) johdolla.

Jouluevankeliumin harjoittelua Luther-seminaarin opettajan Katariina Kiilusen (etualalla) johdolla.

Jouluevankeliumi kuuluu myös buddhalaisessa Bangkokissa

Kehitysyhteistyön leikkaukset näkyvät myös Thaimaassa, mutta Lähetysseuran kirkollinen työ säilyy ennallaan.

Immanuelin evankelisluterilaisen seurakunnan kirkko eroaa alueen muista rakennuksista, mutta Bangkokin slummi nielaisee sen näkymättömiin jo sadan metrin päässä.

Noin 80-vuotias nainen pysäyttää meidät ja kysyy, keitä olemme. Lähetysseuran lähetti Katariina Kiilunen pysähtyy keskustelemaan hänen kanssaan thain kielellä.

Vanhan naisen kaulassa riippuvat amuletteina kuvat Thaimaan kuninkaasta ja buddhalaisesta munkista. Korut symboloivat sitä, mihin suurin osa kansasta täällä uskoo. Nainen ei tunnu tietävän, että aivan nurkan takana kohoaa kristittyjen kirkko.

Kiilunen opettaa Bangkokissa Luther-seminaarissa, jonka kampus sijaitsee Immanuelin kirkon kyljessä. Seminaarin yhtenä tehtävänä on kouluttaa kirkolle työntekijöitä.

Tällä hetkellä seminaarissa opiskelee 16 nuorta. Vuodessa siellä suorittaa seurakuntatyön peruskurssin, viidessä vuodessa teologian kandidaatin tutkinnon.

Lähetysseuran lähetin arki Thaimaassa on mikrotyöskentelyä. Kristittyjä on maassa hyvin vähän, mutta avun ja koulutuksen tarvitsijoita pysäyttävän paljon. Kirkollisen työn ammattilainen punoutuu täällä myös kehitysyhteistyön verkostoihin.

Vanha nainen asumuksensa edustalla hökkelialueella lähellä Bangkokin evankelisluterilaista kirkkoa.

Leikkaukset osuvat kipeästi

Edellä kerrotusta Bangkokiin tutustumisesta tuli viime viikolla kuluneeksi vuosi. Siinäkin ajassa on tehty päätöksiä, jotka näkyvät myös Thaimaassa Suomen Lähetysseuran työssä.

Kesällä Suomen hallitus linjasi, että kehitysyhteistyöhön jyvitettyä pottia pienennetään reippaasti. Kaikkiaan ulkoministeriön kautta tulevista avustuksista leikataan 330 miljoonaa euroa vuonna 2016. Tämä on johtanut jo moniin yt-neuvotteluihin kehitysyhteistyöorganisaatioissa Suomessa.

Lähetysseura tiedotti elokuussa, että suunnitellut leikkaukset tarkoittavat yli 3,3 miljoonan euron vähennystä järjestön kehitysyhteistyötuloihin vuoteen 2015 verrattuna. Lähetysseuran kehitysyhteistyön koordinaattori Miia Barrow painottaa, että Bangkokissa ja Thaimaassa on kehitysyhteistyöhankkeisiin verrattuna paljon kirkollista työtä.

Thaimaassa Lähetysseura on yhä mukana ihmiskauppaa kukistavassa Alliance Anti Traficin (AAT) hankkeessa, mutta myös sen budjettia on jouduttu pienentämään.

"Olemme joutuneet leikkaamaan noin 40 prosenttia jokaisen hankkeen ensi vuoden budjetista. Myös kaikki hankkeet Vietnamissa joudutaan lopettamaan vuoden 2016 lopussa. Tämä tietysti tarkoittaa tuhansien ihmisten jäämistä avun ulkopuolelle sekä joidenkin työpaikkojen menetystä", Barrow kiteyttää.

Bangkokissa Katariina Kiilusen kanssa Lähetysseuran lähettinä toimii hänen miehensä, pastori, Tero Massa. He viestittävät, että leikkaukset ovat pois kaikkein köyhimmiltä.

Nuorten maailma tulee lähelle

Marian ja Joosefin roolijako aiheuttaa vienoa tirskuntaa Luther-seminaarin kampuksella. Katariina Kiilusen oppilaat harjoittelevat ahkerasti jouluevankeliumia, joka esitetään vuosittain Bangkokin luterilaisessa kirkossa. Iltapäivän tunneille venyvät treenit hihityttävät niin tyttöjä kuin poikiakin.

Buddhalaisen kasvatuksen saaneet nuoret siirtyvät luontevasti jouluevankeliumin mielenmaisemaan. Suurin osa heistä tulee kaukaa Pohjois- ja Koillis-Thaimaasta, maaseudun köyhistä oloista.

 

Jotkut ovat vihaisia ja eri mieltä, jotkut uteliaan ymmärtäväisiä.

 

Kristilliseen kouluun pääseminen on näille nuorille suuri harppaus lupaavaan tulevaisuuteen. Kaste ja lähtö kristilliseen kouluun herättää kuitenkin monissa nuorten kavereissa hämmennystä.

Kiilusen tulkkaama keskustelu voisi kertoa suomalaisnuorten maailmasta.

"Jotkut ovat vihaisia ja eri mieltä, jotkut uteliaan ymmärtäväisiä", yksi naisopiskelijoista sanoo.

"Toiset eivät pidä siitä, että keskustellaan uskonnosta. Ja he eivät jaksa kuunnella."

"Mutta toisaalta valloillaan on yleinen käsitys, että kaikki uskonnot pyrkivät hyvään, ja sen takia myös monet buddhalaiset suhtautuvat myönteisesti muihin uskontoihin."

"Kavereiden kanssa vertaillaan uskontoja, kuten Buddhan ja Jumalan syntymää."

Kolme tietäjää tallissa. Joulujuhlan jälkeen Luther-seminaarin opiskelijat palaavat koteihinsa vuoristoseudulle tuhansien kilometrien päähän.

Kirjoittaja oli Lähetysseuran järjestämällä matkalla Thaimaassa joulukuussa 2104. Katariina Kiilunen ja Tero Massa ovat Olarin seurakunnan nimikkolähettejä Thaimaassa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi