Joulukalenteri-gate puhuttaa somessa
Jenny Lucanderin kuvittamassa kalenterissa on Jaakko Heinimäen mietiskelevät tekstit.

Jenny Lucanderin kuvittamassa kalenterissa on Jaakko Heinimäen mietiskelevät tekstit.

Joulukalenteri-gate puhuttaa somessa

Pääkaupunkiseudun seurakuntien adventtikalenterin luonnoskuvat herättivät somessa kysymyksen siitä, onko kalenterin kuvitusta sensuroitu.

Viime viikolla pääkaupunkiseudun seurakuntalehtien välissä jaettiin Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten seurakuntien yhteinen adventtikalenteri. Kuvitus tilattiin Jenny Lucanderilta.

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä liikkunut luonnoksia adventtikalenterin kuvituksen eri vaiheista  ja muutamat kuvissa olleet yksityiskohdat ovat herättäneet kysymyksiä kalenterin kuvituksen ohjeistuksesta. Osa on muun muassa ihmetellyt, miksei Lucanderin erääseen suunnitelmaan piirtämät suutelevat mieshahmot ole päätyneet lopulliseen kalenteriin.

 

Puss 👨‍❤️‍👨 #kiss #detail #workinprocess #workinprogress #jennylucander #illustration #art #helsinki #cityview

Kuva, jonka Jenny Lucander (@jennylucander) julkaisi

Mistä oikein on kyse, Espoon seurakuntien viestintäpäällikkö Urpu Sarlin?

”Kalenterikuvaa tilatessamme sovimme, että kuvittaja tekee toiveidemme pohjalta luonnoksia, joita työryhmämme sitten kommentoi ja joiden pohjalta lopullinen kuva rakentuu. Kyse on siis ihan normaalista työprosessista, jossa useita yksityiskohtia kommentoitiin ja viilattiin."

Millaisin keskusteluin päädyitte näihin tekemiinne linjavetoihin?

”Halusimme, että kuvasta viestittyy lämpö ja että kuva on erilaisuutta hyväksyvä, niin ettei se sulkisi ketään pois. Esimerkiksi suudelmakuva oli yksi luonnosvaiheen yksityiskohdista – ja sehän oli kaunis kuva ja kaunis suudelma. Toivoimme kuitenkin, että kuva on enemmän tulkinnalle avoin. Halusimme, että kuvaa voi lukea monella tapaa ja että siinä olisi samaistumispintaa mahdollisimman laajasti.”

Tässä ei siis iskenyt mikään sensuurikonklaavi?

”Ei, vaan käsittelimme ja pohdimme kaikkia yksityiskohtia samalla lailla, meillä ei ollut mitään tarvetta sensuuriin. Esimerkiksi viime vuoden joulukalenterissammehan oli naispari.

Näiden netissä olevien luonnoskuvien pohjalta saimme lisäksi kysymyksiä siitä, olemmeko tarkoitushakuisesti muokanneet kalenterin hahmojen ihonväriä. Mutta näissä vaaleammissa sävyissä syy oli lähinnä painotekninen: kaikkien kasvojen värisävyjä vaalennettiin, jotta kasvojen ilmeet erottuisivat painetussa lopputuotteessa paremmin.”

Millaisen kuvan kalenteriin halusitte?

”Adventtikalenterin tulee tietenkin viestiä joulusta ja adventin ajasta. Lisäksi kalenterin kuvituksen toivottiin kuvastavan sitä maailmaa ja ympäristöä, jossa elämme. Lopputulos onkin mielestäni todella kaunis ja se henkii lämpöä ja rakkautta. Siinä on monenlaisia ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa ja siinä näkyy myös monikulttuurisuus ja monenlaiset pari- ja perhesuhteet.”

Adventtikalenteria painettiin 400 000 kappaletta ja se jaettiin pääkaupunkiseudun seurakuntalehtien mukana Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla. 

Valomerkki.fi on pääkaupunkiseudun seurakuntalehtien yhteinen verkkomedia.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: