null Joulupukin kollega

Joulupukin kollega

Ostosrauhaa toivottava joulupukki tv:ssä on kaukana alkuperäisestä esikuvastaan. Legendan mukaan 300-luvulla Myran piispa, Pyhä Nikolaus, kilautteli öiseen aikaan kultaa köyhien perheiden ikkunoista sisään. Nykypukki on sekoitus hollantilaista Sint Klaasia, amerikkalaista Santa Clausia, brittiläistä Father Christmasia, juutalaista Hanukkah-miestä ja Coca Cola Companyn brändipukkia valjastettuna milloin minkäkin yrityksen etuja ajamaan.

Harva mieltää joulupukin esikuvaa hiippakuntamme piispan Eero Huovisen kollegaksi. Toisin kuin joulupukki, Eero-piispa on päättänyt jäädä eläkkeelle ensi syksynä. Ansaitusti mutta isot saappaat jälkeensä jättäen.

Piispaspekulaatiot käyvät kuumina. Piispan virka ja piispapeli muodostavat yhden kirkollisen vallan harmaista linnakkeista. Niihin sisältyvää vallankäyttöä on vaikea hahmottaa. Piispan valitsevat 1200 äänioikeutettua, joista puolet on pappeja ja puolet seurakuntaneuvostojen ja kirkkovaltuustojen valitsemia maallikkovalitsijoita. Systeemi on mystisempi kuin paavinvaali, jonka toimittamiseen sentään tarvitaan tiiliä, laastia, olkia ja kasa vanhoja miehiä.

Pari viikkoa sitten Kirkko & kaupunki lehden päätoimittaja räväytti pääkirjoituksen, jossa hän toivoi Helsingin piispaksi viisasta naista. Se oli hyvä toive, sillä toisin kuin joulupukilla, piispalla ei tarvitse olla partaa. Ja koska viisaita naisia kirkossa on paljon, olisi jo korkea aika saada yksi heistä piispaksi.

Valta itsessään ei ole vaarallista. Sitä käyttää aina joku. On tärkeää tiedostaa, että eri kandidaatit painottavat eri asioita ja tukiryhmillä on samansuuntaiset intressit. Siksi piispaakaan ei valita sukupuolen tai persoonan mukaan. Piispa käyttää valtaa monissa tärkeissä kysymyksissä ja on satojen pappien paimen. Tehtävään ei riitä ihan kiva ansioluettelo tai muikea hymy. Siihen tarvitaan viisautta.

Tämän lehden lukijoista alle prosentti on äänioikeutettuja touko–kesäkuisessa piispanvaalissa. Siinä ei paljon lohduta, että valtaosa saa ihan itse valita kotiinsa Helsingin piispan muinaisen kollegan nykyversion kotinsa pakettien jakajaksi. Jokaisella on silti mahdollisuus käyttää vaikuttamisen lahjojaan. Kannattaa aloittaa kirkkokahveilta. Siellä on keskimääräistä enemmän äänioikeutettuja.