null Jouluruuan ekologisuudesta

Jouluruuan ekologisuudesta

Vantaan Laurissa 9.12. oli ohjeita ekologisemmasta jouluruuasta. Ohjeet olivat yksipuolisia, sillä ekologisuuteen kuuluu paljon muutakin kuin ilmastonmuutoksen vastustaminen.

Joulupöydässä neuvottiin käyttämään sian- tai kalkkunanlihaa. Linnunlanta on kuitenkin paha vesistöjen rehevöittäjä runsaine typpi- ja fosforipitoisuuksineen. Kalkkunoiden rehuksi tuodaan soijaa kaukomailta, jolloin kuljetukseen käytetty energiamäärä on ekologisesta kaukana. Kalkkunat kasvatetaan ja kuljetetaan ahtaasti ja teurastetaan ripustamalla elävinä liukuhihnaan pää alaspäin ennen tainnutusta.

Paras liha on ison riistaeläimen, kuten hirven, tai vaikka poron liha. Juustoja kehotettiin välttämään. Lehmien laitumet ja viheralueet ovat kuitenkin tehokkaita hiilinieluja ja hiilipitoisuuden pienentäminen on tärkeää taisteltaessa ilmastonmuutosta vastaan.

Parhaimmaksi valinnaksi joulupöytään ehdotettiin kaupan laatikkoruokaa mikroaaltouunissa lämmitettynä. Ruoka on pakattu alumiinifolioon ja alumiini on kasveille hyvin myrkyllinen metalli. Joutuessaan kaatopaikalle tällainen foliovuoka on sen verran haitallinen, että huomattavasti ekologisempaa olisi tehdä laatikot itse kotimaisista juureksista.

Juuri näiden kotimaisten juuresten ja omenoiden käyttö runsain määrin joulupöydässä on ekologisin valinta. Silli ei ole, sillä sillikannat ovat vähentyneet voimakkaasti viime aikoina.

H. T. Arvonen

Jaa tämä artikkeli: