null Jumala ja jumalhiukkanen

Jumala ja jumalhiukkanen

Uutinen Higgsin bosomin mahdollisesta löytämisestä tuntuu kertovan maallikolle, että fysiikka on tullut tiensä päähän ja samalla löytänyt alkupisteensä. Ollaan myös rajalla, jossa tirkistelemällä ei näy edes nenänmittaa edemmäksi.

Metafysiikan osalta tilanne on yksinkertainen. Mitä tahansa voi esittää ilman ainoatakaan luotettavaa mahdollisuutta sitä todistaa. Tässä on tieteen, mutta ei uskon mahdollisuuksien raja. Sille, joka pysähtyy ihmettelemään luomakunnan kauneutta ja ymmärtää, että tuossa kauneudessa koko luomakunnan Herra kosii sen ymmärtäjää yhteyteensä, avautuu toisenlainen tie. Tie alkaa ihastumisesta, omien toiveiden täyttymyksen näkemisestä toisessa. Matka jatkuu rakastumisena, yhä kasvavana ilona toisen aidosta ja omaehtoisesta olemisesta.

Mikä on Luojan omaa olemista? Vastaamisessa on mentävä ajan ulkopuolelle, jossa on vain kaikkivaltias Jumala ehdottomassa rakkaudessaan. Tilanne on kuin pohjoisnavalla seistessä: pohjoisemmaksi ei enää pääse, paremmaksi ei voi tulla.

Tilanne on rakkauden kannalta mahdoton. Rakkaus vaatii toista, jolle saa antaa rakkautensa ja jolta saa rakkautta. Rakkaus ei salli kaikkivaltiaan olla kaikkivaltias vaan pakottaa tämän rajaamaan itsensä.

Alkuräjähdys on näin kuin kaukaa katsottua taivaallisten häiden ilotulitusta ja Higgsin bosomin löytyminen kertomusta siitä, ettei kyseessä ollut mikään tarkoitukseton räiskintä vaan kaikkivaltiaan Luojan rakkaudessaan löytämä keino saada käyttöönsä se tyhjä, johon voi luoda koko luomakunnan.

Asia voi tuntua etäiseltä ja matka alkuräjähdyksestä tähän hetkeen pitkältä. Rakkaudessa ja testamenttaamisessa on sama ongelma. Antaa voi, mutta antamansa käyttöä ei voi ohjata.

On vain poikkeus, joka vahvistaa säännön, että kukaan ei ole ollut kaikkivaltiaan lahjan arvoinen. Jumalan ja ihmisen suhteessa se merkitsee, että Jumala saa suuruudessaan olla sitä, mitä on, ja ihminen pienuudessaan uskaltaa olla sitä, mitä on: jotain Higgsin bosomin kaltaista, joka pienuudestaan riippumatta täyttää ratkaisevan paikkansa valtavassa kokonaisuudessa.

Lauri Virkkunen
pappi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.