null Kadonnutta inspiraatiota etsimässä

Kaksi vaikeassa elämäntilanteessa olevaa miestä lähtee etsimään mielenrauhaa Pohjois-Espanjan maaseudulta.

Kaksi vaikeassa elämäntilanteessa olevaa miestä lähtee etsimään mielenrauhaa Pohjois-Espanjan maaseudulta.

Kadonnutta inspiraatiota etsimässä

Matka Edeniin on multitaiteilija Rax Rinnekankaan ensimmäinen pitkä elokuva. Siinä kaksi vaikeassa elämäntilanteessa olevaa miestä, Suomessa asuva säveltäjä Ignacio ja sveitsiläinen, Espanjassa asuva piirtäjä Comaz lähtevät etsimään mielenrauhaa Pohjois-Espanjan talviselta viinitila-alueelta.

Toinen potee syyllisyydentuntoa tyttärensä vakavasta loukkaantumisesta auto-onnettomuudessa. Toinen taas on menettänyt yhteytensä ihmiseen, joka on ollut hänen koko taiteellisen ilmaisunsa keskiössä.

Rinnekankaan pidätellyn kauniissa ja rauhallisessa elokuvassa ovat haussa henki, pyhyys ja inspiraatio. Elämän arpa heittää kulkijat Rioja Alavesassa sijaitsevaan luostariin. Kun ystävysten auto varastetaan, matka saa jatkua jalan ilman sen suurempaa dramatiikkaa lopulta Remellurin viinitilan kappeliin.

Kaverukset seuraavat baskimaalari Vicente Ameztoyn jälkiä ja ammentavat inspiraatiota tämän paratiisia käsittelevistä töistä. Katsoja kokee harvinaislaatuisen prosessin kahden taiteilijan ja kolmannen tarjoaman inspiraation kolmiossa.

Kuvataiteilijana maineensa vakiinnuttaneen Rinnekankaan yllättävän ehjässä elokuvassa on hyvää tekevää, hitailla leikkauksilla aikaan saatua pysähtyneisyyttä. Mieleen tulee edesmenneen neuvostoliittolaisohjaajan Andrei Tarkovskin runollinen esteettisyys. Matka Edeniin on myös elokuva harmonisesta ja kaiken turhan yläpuolella olevasta ystävyydestä.

Matka Edeniin. Ohjaus: Rax Rinnekangas. Pääosissa: Nachio Angulo ja Hugo Wirz.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.