null Kaikki voittivat, kun opiskelijat alkoivat hoitaa vanhusten pihoja

Stadian kiinteistöalan opiskelijat Rahmamodin Amer (vasemmalla) ja Sander Jänes lopettelevat töitä Ritva Gustaffssonin pihalla Vartiokylässä. Kuva: Sari Saaristo

Stadian kiinteistöalan opiskelijat Rahmamodin Amer (vasemmalla) ja Sander Jänes lopettelevat töitä Ritva Gustaffssonin pihalla Vartiokylässä. Kuva: Sari Saaristo

Ajankohtaista

Kaikki voittivat, kun opiskelijat alkoivat hoitaa vanhusten pihoja

Kiinteistöalan opiskelijat saavat opintopisteitä, diakonin etsimät vanhukset pihansa kuntoon.

Itä-Helsingin ränsistyvät puutarhat tarjoavat harjoittelupaikan kiinteistöalan opiskelijoille. Samalla elvytetään vanhan ajan talkkarikulttuuria, jossa huoltomies palvelee ihmisiä.

Pensasleikkuri jylisee ja haketin rouskuttaa suuria oksia. Neljä miestä häärii suuressa itähelsinkiläisessä puutarhassa. Talon emäntä Ritva Gustafsson, 84, seuraa tyytyväisenä, kuinka valo lisääntyy ja käytävät avautuvat kuljettaviksi suurella, villiintyneellä tontilla.

Gustafsson asuu yksin lapsuudenkodissaan, jonka hänen isänsä rakensi sodan jälkeen. Toisessa päässä pihaa on omenapuita, hyvin hoidettu tomaattitarha ja kukkia, mutta toinen puoli on kasvanut melkein umpeen. Siellä on leikkurille ja hakettimelle töitä.

Ollaan Helsingin Vartiokylässä. Opiskelijat opettajineen ovat tulleet auttamaan Gustafssonia pihatöissä. Stadin ammattiopiston kiinteistöalan opiskelijat tekevät osan työssäoppimisopinnoistaan paikallisten vanhusten luona. Noin 70 opiskelijaa auttelee suunnilleen kymmenellä tontilla.

Koulun opettajat ovat aina opiskelijoiden mukana. He tekevät työtä itsekin ja samalla näyttävät mallia.

https://www.youtube.com/watch?v=FIleaRq1L3c

Entisajan talonmies tiesi niin talojen kuin niiden asukkaidenkin asiat. Yksinäiset eivät olleet talossa koskaan aivan yksin, ja pihalla leikkiviä lapsia valvoi luotettava talkkari aina ohi kulkiessaan. Myös nykyiset kiinteistöalan opiskelijat sovittelevat ylleen yhteisöllistä roolia. Työ on pihanhoitoa, raivausta ja pieniä kunnostustöitä sekä vanhusten kohtaamista Myllypuron lähialueilla.

Koulutuspäällikkö Vesa Romppasen mukaan alueen vanhusten auttaminen pihatöissä on työharjoittelua parhaimmillaan. Työympäristö on todellinen ja työtkin ihan oikeita.

– Tässä pitää kiinnittää erityistä huomiota käyttäytymiseen. Asiakkaan kunnioittaminen herää opiskelijoilla luonnostaan. Työtä tehdään koulun laitteilla, mutta aidoissa olosuhteissa.

 

Tässä pitää kiinnittää erityistä huomiota käyttäytymiseen. Asiakkaan kunnioittaminen herää opiskelijoilla luonnostaan."
– Koulutuspäällikkö Vesa Romppanen
 

Opiskelijat käyvät syksyllä, talvella ja keväällä. Remonttitöitä ei tehdä, vaan ainoastaan välttämättömiä pihahommia. Gustafssonin puutarhan kuolleet lehdet saivat keväällä kyytiä, kun Rahmamodin Amer puhalsi ne koneellisesti sivuun. Nyt syksyllä on vuorossa pensasaidan leikkaus.

Opiskelijat Aman ja Sander Jänes ovat harjoitteluunsa tyytyväisiä. Gustafsson pihoineenkin alkaa olla tuttu.

Romppasen mukaan vanhusten auttamisprojektista on tullut ammattiopistossa mieluisa opintojakso, jota odotetaan. Opiskelijat ovat 16–20-vuotiaita, suurin osa miehiä.

Projektissa autetaan niitä, joiden pihat jätetään mieluummin täysin ränsistymään kuin tilataan apua.

– Emme kilpaile alan yritysten kanssa, vaan autamme niitä, jotka eivät käytä yksityisiä huoltopalveluita, Romppainen kertoo.

Diakoni Outi Hämeenkorva etsii sopivia kohteita ja yhdistää avun tarvitsijat ja koulun. Romppasen mukaan Helsingin kaupunki saa samalla säästöjä, sillä vanhusten kotona asumista voidaan pidentää lumitöillä, hiekoituksella, rännien puhdistuksilla ja raivaustöillä.

– Kun esimerkiksi vanhan pariskunnan toisella puolisolla on Alzheimer, toinen kulkee kepeillä ja lapset asuvat ulkomailla, he eivät millään pärjää omassa talossaan ilman apua, Romppanen kuvaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Paavalin seurakunnan sunnuntaimummit kutsuvat opiskelijoita syömään

Hyvä elämä

Sunnuntaimummi Tuula Parkmanin mielestä on kiinnostavaa vaihtaa ajatuksia opiskelijoiden kanssa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.