null Kaisa Raittila Nizzasta: "Kaikkea voi tapahtua kaikkialla, eikä pahaa pääse pakoon"

Kuva: Lehtikuva

Kuva: Lehtikuva

Ajankohtaista

Kaisa Raittila Nizzasta: "Kaikkea voi tapahtua kaikkialla, eikä pahaa pääse pakoon"

Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila oli puolisonsa kanssa Nizzassa, kun mies ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon.

Etelä-Ranskassa Nizzassa tehtiin torstai-iltana 14.7. isku, jossa on kuollut ainakin 84 ihmistä. Monet uhreista ovat lapsia. 31-vuotias ranskalais-tunisialainen mies ajoi kuorma-autolla Ranskan kansallispäivää juhlineeseen väkijoukkoon. Mies myös ampui väkijoukkoon.

Isku tapahtui rantabulevardi Promenade des Anglais'lla puoli yhdentoista maissa paikallista aikaa. Kuorma-autoa ajanut mies ajoi kansallispäivän ilotulitusta katselleiden ihmisten päälle. Poliisi saartoi kuorma-auton ja ampui miehen kuoliaaksi.

Ranskan presidentti François Hollande on kutsunut iskua terrori-iskuksi. Suomen ulkoministeriö ei tällä hetkellä tiedä, onko iskussa loukkaantunut suomalaisia.

Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila ja hänen puolisonsa, teologian tohtori Mikko Malkavaara, olivat osallistumassa juhlallisuuksiin Nizzassa. Promenade des Anglais'lla, oli useita esiintymislavoja, joilla soitettiin eri tyylilajien musiikkia. Noin kymmeneltä alkoi komea ilotulitus, jossa raketit ammuttiin veneistä.

Lähtiessään palaamaan asunnolleen Raittila ja Malkavaara huomasivat, että ihmiset alkoivat juosta. He olivat paniikissa. Kun ensimmäiset paloautot ja ambulanssit tulivat, kukaan ei tiennyt, mitä oli tapahtunut.

– Juhlimassa oli ollut myös paljon lapsiperheitä vaunujen kanssa, ja he pakenivat lapset sylissään. Tuntuu hurjalta ajatella, millainen on aamu näissä perheissä ja kaikissa perheissä, joita suru on koskettanut, Kaisa Raittila sanoo.

– Tapahtumien keskellä emme ymmärtäneet, mitä oli tapahtunut, eikä sitä tiennyt kukaan muukaan. Vasta kotiin tultuamme tilanteen laajuus ja järkyttävyys alkoi paljastua. Seurasimme uutissivustoja myöhään aamutunneille. Sen jälkeen olemme nukkuneet aika huonosti, Raittila kertoo.

Kaikkea voi tapahtua kaikkialla, eikä pahaa pääse pakoon. Olen valmistautunut siihen, että tämä lintukotomainen Eurooppa on muuttunut. Pitää olla valmis siihen, että jotain tapahtuu.

Kaupunki oli äänekäs ja levoton aamutunneille saakka, kun hälytysajoneuvojen äänet ja ihmisten huudot kuuluivat kadulta. Kaikki ravintolat olivat tyhjentyneet. Kadulla oli lasinsiruja ja kaatuneita tuoleja. Kaikki olivat halunneet päästä pois.

Kello yhdeksän jälkeen Kaisa Raittila ja Mikko Malkavaara olivat aamukävelyllä katsomassa tilannetta. Tapahtumapaikka on lähellä heidän Nizzan-kotiaan.

– Väkijoukkoon ajanut valkoinen rekka seisoo vielä tuossa kadulla. Rantakadut on suljettu liikenteeltä, ja menehtyneiden ruumiita siirretään vielä ambulansseihin, Raittila kertoi aamulla 15.7. Valomerkille Nizzasta.

Raittila kertoo, että he jaksavat nyt hyvin. Hän kertoo jotenkin osanneensa odottaa, että jotain tällaista vielä tapahtuu. Nizzassa on ollut pommiuhka jo kahdesti tämän kevään aikana.

– Iskua odotettiin täällä tulevaksi jalkapallokisojen aikana, ja nyt tavallaan oli jo huokaistu helpotuksesta.

Osa lomalaisista on ilmoittanut palaavansa kotimaahan tämän tapauksen jälkeen. Raittila kertoo kuitenkin, että he itse jäävät.

– Ei kaupunki ole muuttunut. Kaikkea voi tapahtua kaikkialla, eikä pahaa pääse pakoon. Olen valmistautunut siihen, että tämä lintukotomainen Eurooppa on muuttunut. Pitää olla valmis siihen, että jotain tapahtuu.

Kuva: Kaisa Raittilan kotialbumi

Raittila kertoo mielensä olevan vielä jollakin tavoin ylirauhallinen kaiken järkyttävän keskellä.

– Olemme nähneet tämän kaupungin monenlaisena. Nyt kierrämme kirkoissa ja kaupungilla katsomassa, miten kaupunki elää suruaan. Tämä kaikki on niin kovin surullista.

Ranskassa on parin vuoden aikana tehty useita terrori-iskuja. Tammikuussa 2015 muslimiterroristit tappoivat 12 ihmistä iskussaan satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen ja neljä panttivankia juutalaisessa kosher-kaupassa. Marraskuussa 2015 muslimiterroristit iskivät saman päivän aikana useaan kohteeseen Pariisissa, muun muassa Stade de Francen urheilustadionille. Kuolonuhreja oli yli 130.

Korjaus 15.7. kello 11.15: Ranskassa lähivuosina tehtyjä terrori-iskuja koskevaa kappaletta on tarkennettu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Charlie Hebdon terrori-iskun oikeudenkäynti alkoi – tutkija pitää Muhammed-pilakuvien uudelleen julkaisemista riskinä

Ajankohtaista

Tammikuussa 2015 Charlie Hebdo -lehteen tehdyssä terrori-iskussa sai surmansa 12 ihmistä. Jihadismitutkija Juha Saarinen arvioi, että pilakuvat ovat tärkeää materiaalia terroristien rekrytoinnissa.