null Kaivokselan kirkko puretaan syksyyn mennessä

Kaivokselan autiossa kirkossa on tehty monenlaista ilkivaltaa.

Kaivokselan autiossa kirkossa on tehty monenlaista ilkivaltaa.

Kaivokselan kirkko puretaan syksyyn mennessä

Seitsemän vuoden epätietoisuus päättyi, kun kaupunki myönsi purkuluvan poltetulle kirkolle.

Vantaan kaupungin ympäristölautakunnan rakennuslupajaosto päätti joulukuussa antaa purkuluvan Kaivokselan kirkolle. Päätöksestä ei ole valitettu, joten Vantaan seurakunnat pääsee purkamaan käyttökelvottoman kirkon.

– Nyt käynnistetään saman tien kilpailutus urakasta. Varsinainen työ menee varmaan ensi kesään. Tavoitteena on, että kirkko on syksyyn mennessä purettu, kertoo Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Sari Turunen.

Hän arvioi, että purkutyö tulee maksamaan muutamia satoja tuhansia euroja. Kirkon tontti maisemoidaan toistaiseksi. Noin 6000 neliömetrin suuruinen tontti kaavoitetaan myöhemmin asuntorakentamiseen. Kirkosta säästetään kellotapuli.

Kaivokselan kirkon kohtaloa on ratkottu yli seitsemän vuotta. Se vaurioitui pahoin tuhopoltossa lokakuussa 2006. Vantaankosken seurakuntaneuvosto esitti kirkon purkamista jo helmikuussa 2007, mutta Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto jätti asian pöydälle. Tuolloin tehdyn arvion mukaan kirkon korjaaminen olisi maksanut 3,3 miljoonaa euroa ja uuden kirkon rakentaminen paikalle 4 miljoonaa euroa.

Vantaan kaupungin kanta oli, ettei kirkkoa tulisi purkaa, vaan se olisi korjattava alkuperäiseen asuunsa. Vuonna 2008 seurakunnat ja kaupunki neuvottelivat siitä, että tontille olisi rakennettu palvelu- ja seniorikeskus ja kirkko olisi kunnostettu osaksi sitä. Hanke kuitenkin kariutui, koska museovirasto ja Ely-keskus eivät hyväksyneet kirkon siipirakennuksen purkamista.

Kesällä 2011 Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto teki päätöksen kirkon purkamisesta, ja päätös hyväksyttiin kirkkohallituksessa. Asian etenemistä viivästytti kuitenkin Helsingin hallinto-oikeuteen tehty valitus. Valitusta perusteltiin sillä, että päätös olisi ollut puutteellisesti valmisteltu. Hallinto-oikeus kuitenkin hylkäsi valituksen.

Sari Turunen kertoo, että Kaivokselan kirkosta on palon jälkeen aiheutunut Vantaan seurakunnille vuosittain noin 20 000 euron kustannukset. Kirkossa on pidetty päällä peruslämpöä ja sitä jouduttu vartioimaan, koska se on toistuvasti ollut nuorison ilkivallan kohteena.

Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen on helpottunut siitä, että epätietoisuus kirkon kohtalosta on lopulta päättynyt.

– Kaivokselan kirkon tunnearvoa ei tietysti mikään voi korvata. Se on ollut monille kaste-, rippi- tai vihkikirkko. Muistot ja tunteet jäävät elämään, vaikka kirkko puretaan, Pöntinen sanoo.

– Kaipauksesta huolimatta on menty eteenpäin ja huomattu, että on mahdollista toimia toisella tavalla. Muutostenkin keskellä elämä jatkuu.

Vantaankosken seurakunnan toiminta Kaivokselassa ei loppunut kirkon tuhopolttoon. Vuoden 2008 lopulla avattiin uudet Kaivosristin tilat ostoskeskuksessa.

– Kaivosristissä on toimintaa päivittäin: kerhoja, piirejä ja kastejuhlia, Pöntinen luettelee.

Kun Kaivokselan kirkon purkuaikataulu tarkentuu, seurakunnassa aletaan suunnitella kirkon hyvästelemistä. Jonkinlainen jäähyväistilaisuus on Pöntisen mukaan syytä järjestää.



 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.