Kaj Chydeniuksen mielestä kirkko on kuin kirjasto
Työväenlaulujen ja tuhansien muiden sävellysten mies tuo musiikkinsa Työn messuun Kallioon.
Kuka olisi sopivampi työlle omistetun jumalanpalveluksen muusikoksi kuin satoja työväenlauluja säveltänyt Kaj Chydenius?
Kallion kirkossa vietetään torstai-iltana Työn messua jo kymmenettä kertaa. Säveltäjämestari esittää siellä musiikkiaan laulaja Taru Nymanin kanssa.
– Messu on minulle uusi ja aivan poikkeuksellinen työtehtävä, syksyn jännittävimpiä asioita. On mielenkiintoista nähdä, kuinka lauluni siellä toimivat, Chydenius sanoo.
Kaj Chydenius oli 1960–70-lukujen poliittisen laululiikkeen suuri nimi, mutta sittemmin hän on säveltänyt hyvin monenlaista musiikkia. Lauluja on syntynyt tuhansia. 76-vuotias säveltäjä ei ole pysynyt itsekään laskuissa mukana.
Hän säveltää edelleen päivittäin. Nytkin työhuoneen pöydällä odottaa uusi runo.
– Olen siinä etuoikeutetussa asemassa, että työni on mieliharrastukseni. Säveltäminen ja esiintyjien kanssa työskenteleminen on parasta, mitä tiedän.
Epäilevä usko koskettaa
Säveltäjää on pitkään kiinnostunut runous, joka rakentaa siltaa uskon ja epäuskon väliin. Suuri osa Työn messun musiikista on valittu Chydeniuksen ja Nymanin levyltä Vain hiljaisella on korvat kuulla, jonka sävellykset on tehty suomalaisten runoilijoiden teksteihin.
– Olemme esittäneet näitä lauluja useissa kirkkokonserteissa. Runot voivat avata elämän perustaville kysymyksille uusia ovia.
Chydeniuksen suku on pappeja pullollaan. Nuorena miehenä säveltäjä erosi kirkosta. Takaisin hän ei ole liittynyt, mutta se ei ole estänyt häntä ottamasta selvää kirkon asioista ja Raamatusta. Hänelle läheisintä on lauluissakin esiintyvän runoilija Aaro Hellaakosken epäilevä usko.
– Kaj Chydenius
– Noin vain uskominen ei ole minulle luontaista, mutta kiinnostuminen, uteliaisuus ja tieto ovat arvokkaita. Raamattu on täynnä vavahduttavia tarinoita. Monet runot tuovat niihin uusia näkökulmia. Oi, se on hienoa! Chydenius innostuu.
Kirkot ovat Kaj Chydeniuksen mieluisimpia esiintymispaikkoja.
– Kirkkoon tullaan kuuntelemaan, saamaan lohdutusta ja sitä, mitä tarvitsemme ollaksemme kokonaisia ihmisiä ja ymmärtääksemme, mitä ympärillämme tapahtuu. Toinen samanlainen paikka ovat kirjastot. Kirkoissa vain on parempi akustiikka.
Poliittisesti säveltäjä on pysytellyt vasemmalla. Siellä, missä ollaan solidaarisia köyhiä ja huonompiosaisia kohtaan ja pienen puolella isoa vastaan.
– Jos niiltä, joilla on muutenkin vähän, otetaan vähäkin pois, ja samaan aikaan joku saa jättimäiset irtisanomisrahat, on jotain pahasti vinossa. Siltä nykyhallituksen leikkaukset minusta näyttävät.
Chydenius arvostaa sitä, että kirkossa puhutaan keskeisistä yhteiskunnallisista kysymyksistä kuten työstä ja työttömyydestä. Hänen elinaikanaan työelämä on muuttunut valtavasti ja työttömyydestä on tullut vakava ongelma. Nyt myös maahanmuuttajille pitäisi löytää töitä.
– Toivon, että kirkko saisi ihmisiä tekemään valintoja, joiden takana voi seistä, ja näkemään työn merkityksen.
Työ on Jumalan palvelemista
Työn messu pidetään kerran vuodessa. Sen järjestävät Kallion seurakunta ja 3+1-ryhmä, johon kuuluu ammatillisten aluejärjestöjen nimeämiä edustajia sekä Helsingin ja Vantaan seurakuntien yhteiskunnallisen työn pappeja. Tällä kertaa messussa puhuu kansanedustaja Pekka Haavisto.
Messuun osallistuu vuosittain noin 150 henkilöä. Osa heistä tulee ammattiliittojen kutsumina. Joukossa on monia luottamusmiehiä.
– Messu järjestetään ay-liikkeen edustajien toivomuksesta. Useille osallistujille se on vuoden ainoa kirkkokäynti, kertoo Helsingin seurakuntien yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen.
Korhonen toivoo, että Työn messu vahvistaisi ihmisten mielessä sitä, ettei ole tarvetta vetää rajoja. Eri tavoin ajattelevillakin voi olla yhteisiä päämääriä.
– Uskonpuhdistaja Martti Luther näki, että Jumalaa ei palvella vain vetäytymällä luostareihin ja rukoilemalla. Nimenomaan arkinen työ on Jumalan palvelemista ja lähimmäisen rakastamista. Sen kautta rakennetaan yhteistä hyvää.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kaj Chydenius, 80, aikoo säveltää niin kauan, että edes jokin teos on siedettävä – ”Monta laulua on vielä tekemättä”
Ajankohtaista Hyvä elämäUransa aikana Kaj Chydenius on säveltävänyt noin 8 000 teosta.