null Kallion uudella yhteisöpyörällä voi tarjota kyydin ikäihmiselle

Naapuripyörää polkemassa Roope Rihtamo ja kyydissä pastori Mari Mattsson ja Tuula Syrjälä.

Naapuripyörää polkemassa Roope Rihtamo ja kyydissä pastori Mari Mattsson ja Tuula Syrjälä.

Ajankohtaista

Kallion uudella yhteisöpyörällä voi tarjota kyydin ikäihmiselle

Kalliossa otettiin käyttöön Naapuripyörä, jolla lievennetään yksinäisyyttä ja helpotetaan liikkumista. Hanketta rahoitti myös seurakunta.

Kallion kirjaston edessä vihittiin torstaina 7.6. käyttöön uusi sähköllä vahvistettu Naapuripyörä. Kuka tahansa saa vuokrata pyörän käyttöönsä näyttämällä kirjastokorttia.

Pyörän taustalla on Yhteismaa ry, joka ylläpitää Nappi Naapuri -nimistä sosiaalisen median alustaa. Yhdistykseen kuuluva Tanja Jänicke kertoo, että niin Nappi Naapuri kuin Naapuripyöräkin korostavat yhteisöllisyyttä.

− Naapuripyörän ideana on se, että vapaaehtoiset ilmoittautuvat kuljettamaan kyytiä tarvitsevia ikäihmisiä ympäri Kalliota, Jänicke selittää.

Vapaaehtoiset kyyditsijät ja kyytiä tarvitsevat voivat ilmoittautua Nappi Naapuri -sivustolla, jossa heidän ilmoituksensa huomataan. Näin ikäihmiset voivat saada kyytejä tarvitseminaan aikoina. Pyörässä on paikkoja kuljettajalle ja kahdelle kyydissä istujalle, jotka pääsevät nauttimaan matkoista helposti. Pyörällä matkustaessa käyttäjät pääsevät tutustumaan toisiinsa ja tällä tavalla lieventämään yksinäisyyttä.

Tämä on myös kokeilu siitä, miten kaupunkilaiset huolehtivat pyörästä yhdessä.

Naapuripyörä toteutettiin joukkorahoitusvoimin, jolloin jokainen pyörän hankkimiseen osallistunut sai lahjoituksestaan vastineeksi erilaisia etuja, kuten mahdollisuuden päästä ajelemaan pyörällä ennen kuin se otetaan yleiseen käyttöön.

− Kaupunkilaiset innostuivat pyörästä ja heidän avullaan saimme sen rahoitettua.

Yksityisten ihmisten lisäksi myös yritykset ja muut tahot saivat tukea Naapuripyörän hankintaa, ja esimerkiksi Kallion seurakunta päätti lahjoittaa joukkorahoitukseen 2 500 euroa.

− Aiomme järjestää vanhuksille kyytejä, joilla he pääsevät kirkkoon ja takaisin, kertoo Kallion seurakunnan pastori Mari Mattsson.

Jänicken mukaan ihmiset ratkaisevat sen, mihin pyörää lopulta käytetään. Jos nuoret käyttävät sitä enemmän kuin vanhukset, sen käyttötarkoitus muuttuu.

− Luotamme käyttäjiin. Tämä on myös kokeilu siitä, miten kaupunkilaiset huolehtivat pyörästä yhdessä.

Sattumalta paikalle tullut Hillevi Härkönen innostui Naapuripyörästä.

− Eiköhän sille ole käyttöä, tällainen idea sopii hyvin Kallioon. Ja mäkiä polkiessa kuntokin kohoaa, Härkönen naurahtaa.

Roope Rihtamo ja Marita Saarela valmistautuvat ajoon. Oikealla Tanja Jänicke.

Roope Rihtamo ja Marita Saarela valmistautuvat ajoon. Oikealla Tanja Jänicke.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Lisää ilmaispyöriä jakoon Helsingissä

Ajankohtaista

Kallion seurakunta kunnostaa kesän aikana vielä kuutisenkymmentä pinkkiä luottofillaria vapaaseen käyttöön. Karitsa, Sikuriina ja Seppo jätettiin kadulle viikonloppuna Teurastamolla.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.