null Lisää ilmaispyöriä jakoon Helsingissä

Yhteiskäyttöön. Pyöräilijä Pasi Pänkäläinen kehui Kallion seurakunnan tuunaamia ilmaispyöriä loistavaksi keksinnöksi Stadin kelat -pyöräilytapahtumassa. – Kirkko toimii hienolla tavalla ja tulee lähelle ihmisiä. Kuva: Sirpa Päivinen

Yhteiskäyttöön. Pyöräilijä Pasi Pänkäläinen kehui Kallion seurakunnan tuunaamia ilmaispyöriä loistavaksi keksinnöksi Stadin kelat -pyöräilytapahtumassa. – Kirkko toimii hienolla tavalla ja tulee lähelle ihmisiä. Kuva: Sirpa Päivinen

Ajankohtaista

Lisää ilmaispyöriä jakoon Helsingissä

Kallion seurakunta kunnostaa kesän aikana vielä kuutisenkymmentä pinkkiä luottofillaria vapaaseen käyttöön. Karitsa, Sikuriina ja Seppo jätettiin kadulle viikonloppuna Teurastamolla.

Luottofillarit saivat innokkaan vastaanoton Stadin kelat -pyöräilytapahtumassa, joka järjestettiin lauantaina Kalasataman Teurastamolla. Kallion seurakunta antoi yhteiseen käyttöön kolme uutta pyörää, joille sai ehdottaa nimiä. Niistä tuli Karitsa, Sikuriina ja Seppo.

Luottofillarit ovat yksittäisten ihmisten vanhoja pyöriä, jotka he ovat lahjoittaneet projektiin. Kallion seurakunnan vapaaehtoiset ovat tuunanneet pinkit luottofillarit, jotka ovat lukottomia ja kaikkien vapaasti käytettävissä.

Pyöriä laitettiin vapun jälkeen kiertoon parikymmentä. Pajalla odottelee vielä kuutisenkymmentä lahjapyörää, jotka pyritään saamaan liikenteeseen kesän aikana.

Projektia pyörittävä Kallion seurakunnan pappi Marjaana Toiviainen ajattelee nimien tekevän pyöristä persoonallisia. Hän uskoo nimien myös suojelevan menopelejä: tuntuu tärkeämmältä pitää huolta Frankista tai Toivosta kuin satunnaisesta pyörästä.

– Niistä tulee vähän kuin perheenjäseniä.

 

Myös Teurastamolle tullut Pasi Pänkäläinen haluaa uskoa, että pyörät jäävät yhteiseen käyttöön.

– Varmaan niistä osa lähtee omille teilleen, mutta minä kyllä luotan ihmisiin.

Samaa mieltä ovat luottofillareita katselevat Ville Laakso ja Jenni Numminen.

– Tämä on hyvän hengen hanke, ja uskon ihmisten lähtökohtaisesti kunnioittavan sellaisia, Laakso pohtii. Hän kehuu myös pyörien erottuvaa värivalintaa.

Tämä on hyvän hengen hanke, ja uskon ihmisten lähtökohtaisesti kunnioittavan sellaisia.

– Kaikilla ei ole omaa pyörää, joten tämä on hyvä asia, Numminen sanoo.

– Tällaisen voi ottaa vaikka lyhyelle kauppamatkalle. Kiva myös, että pyöriä on lapsillekin.

Lastenpyörät Sulo ja Huppana odottelivat viikonloppuna ajajia Alppilan kirkon pääovilla. Viime viikolla yksi aikuistenpyörä nähtiin Vallilan kirjaston edessä.

Facebookin Luottofillari-kanavalla jaetaan pyörien kuulumisia. (T)armo-pyörän kerrotaan toissaviikolla käyneen Vaasanaukiolla, Brahenkentällä ja palanneen pikkutunneilla Alppilan kirkolle. Joku taas on ilmoittanut yhden pyöristä jääneen Hallituskadulle takapyörä rikkinäisenä.

Luottofillarit ovat inkarnaatio, jossa sana tulee lihaksi.

Pyöriä seurataan ainoastaan Facebookin kautta. Rikkinäiset pyörät pyydetään tuomaan Alppilan kirkolle korjattavaksi. Kirkon vanhaan pannuhuoneeseen on remontoitu pyöräpaja, jossa uudet luottofillarit kasataan ja vanhat kunnostetaan uudestaan.

– Luottofillarit ovat inkarnaatio, jossa sana tulee lihaksi, Marjaana Toiviainen toteaa.

– Mietimme, millä muulla tavalla voisimme kohdata ihmisiä kuin sanoilla. Kalliossa fillarit ovat tärkeä kulttuurimuoto, ja siitä ajatus lähti liikkeelle.


Palaute luottofillareista on ollut Toiviaisen mukaan lähes pelkästään positiivista ja kannustavaa.

– Jotkut ovat kyllä sanoneet, että hullut, nehän pöllitään heti.

Niin voi käydä, mutta se ei ole pääasia.

– Pohjimmiltaan tässä ei ole kyse pyöristä, vaan luottamuksen synnyttämisestä. Ei ole meistä kiinni, mihin pyörät lopulta päätyvät.

Pannuhuoneen remontoiminen ja pinkki maali ovat olleet projektin ainoa iso menoerä. Pyörien varaosatkin saadaan ilmaiseksi kaupungin Uusix-verstaalta.

– Tätä on ollut mukana toteuttamassa todella monta vapaaehtoista, Toiviainen kertoo tyytyväisenä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kallion uudella yhteisöpyörällä voi tarjota kyydin ikäihmiselle

Ajankohtaista

Kalliossa otettiin käyttöön Naapuripyörä, jolla lievennetään yksinäisyyttä ja helpotetaan liikkumista. Hanketta rahoitti myös seurakunta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.