Kalsarit käyttöön
Puhdasta päälle. Simo (vas.) ja Kari saivat saunaan mennessään uudet alusvaatteet, joita Kodittomien yön vapaaehtoinen Mikko Liik ja diakoni Kristian Pesti toivat näytille.

Puhdasta päälle. Simo (vas.) ja Kari saivat saunaan mennessään uudet alusvaatteet, joita Kodittomien yön vapaaehtoinen Mikko Liik ja diakoni Kristian Pesti toivat näytille.

Kalsarit käyttöön

Lokakuussa järjestetyn kalsarikeräyksen lahjoitussatoa jaettiin tarvitseville Myllypuron Kodittomien yössä viime perjantaina.

Teksti Eila Jaakola
Kuva Sirpa Päivinen

Illan hämärtyessä Kodittomien yöksi perjantaina 14.11. Myllypuron kirkolla on säpinää. Mikko Liik, yksi illan vapaaehtoisista, kokoaa ensimmäistä porukkaa saunareissulle. Ennen lähistöllä sijaitsevan Sanervakodin saunaan astumista miehille katsastetaan lahjoitussäkistä sopivan kokoiset uudet alusvaatteet.

Kaupunkilaiset lahjoittivat Narinkkatorilla järjestettyyn keräykseen lähes sata pakettia uusia, käyttämättömiä alusvaatteita sekä runsaasti sukkia, pipoja, kaulaliinoja ja käsineitä. Kodittomien öissä on huomattu erityisesti alusvaatteiden puute.

Yksi saunan jälkeen uudet alusvaatteet päällensä pukeneista on Niko Suomalainen. Hän on kerran kuussa järjestettävän Kodittomien yön vakiokävijöitä.

– Oli mukavaa saada uudet kalsarit ja aluspaita. Nyt kun talvi tulee, niille on tarvetta, hän sanoo.

Suomalainen ei ole varsinaisesti asunnoton, sillä hän asuu Sällikodissa.

– Tykkään käydä kirkolla, sillä täällä on rauhallisempi nukkua. Kesällä olen yleensä töissä torilla ja kiertelen milloin missäkin, mutta näin talviaikaan majailen Sällikodissa. Aikaisemmin asuin kadulla ja välillä asuntolassa. Rahat saan riittämään tekemällä välillä työkeikkoja.

– Halpoja yksiöitä pitäisi olla tarjolla, sellaisia, joihin ihmisillä on varaa, Suomalainen lähettää terveisiä päättäjille.

Tero, joka ei halua sukunimeään mainittavan, saapuu syömään käytyään saunassa ja saatuaan uudet vaihtovaatteet. Paikalla on iso joukko työntekijöitä ja vapaaehtoisia, joiden kanssa keskustella.

Terolla on paikka päihdekuntoutujille tarkoitetussa Sillanpirtissä, mutta tänä yönä hän yöpyy mieluummin kirkolla.

– Neljä vuotta sitten tuli avioero. Olen asunut sen jälkeen missä sattuu, tuttujen luona, pesutuvassa, parkkihallissa ja välillä Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa, Tero kertoo.

– Huonolta tämä asunnottomuus tuntuu. En haluaisi laitostua vaan haluaisin omaa rauhaa. Siksi en mene mielelläni asuntoloihin. Arvostan Hietaniemenkatua ja muita vastaavia paikkoja, ilman niitä minun kaltaisillani ei olisi mitään paikkaa. Nyt näyttää kyllä valoisammalta. Olen asuntojonossa jo aika kärkipäässä, hän kertoo.

Helsingin seurakunnat auttavat asunnottomia lisäksi erityisdiakonian palveluilla. Hämeentiellä sijaitsevalla diakoniatalolla on mahdollista ruokailla, peseytyä, pestä pyykkiä ja viettää aikaa sekä saada apua oman elämäntilanteen selvittelyyn.

– Haluamme auttaa tuen tarpeessa olevia ihmisiä muutoksen tiellä. Verstas, kuntosali ja kuntouttava työtoiminta ovat esimerkkejä tarjoamastamme mielekkäästä tekemisestä. Lisäksi on tukiasuntotoimintaa, joka on luonteeltaan määräaikaista, koska ideamme on tukea asukkaita eteenpäin kohti tavallista vuokra-asumista, erityisdiakonian johtava työntekijä Marita Nummelin kertoo.

Takavuosina asunnoton oli tyypillisesti keski-ikäinen päihdetaustainen mies, mutta nykyisin asunnottomien kirjo on Nummelinin mukaan laaja: asunnottomana on myös nuoria, naisia ja perheitä.

Helsingissä oli vuosi sitten 4 100 asunnotonta, mikä on yli puolet koko maan asunnottomien määrästä. Valtaosa asunnottomista asuu sukulaisten ja tuttavien luona.

Pääkaupungille leimallista on, että asunnottomista perheistä yli puolet on maahanmuuttajaperheitä. Tiedot perustuvat Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus Aran kunnille tekemän kyselyn tuloksiin.

Kalsarikeräyksen satoa lahjoitetaan asunnottomille myös tulevissa Kodittomien öissä, joita järjestetään tänä vuonna vielä 12.12. ja kevätpuolella 16.1., 13.2. ja 13.3. Tapahtumat alkavat saunomisella kello 16 ja jatkuvat ruokailulla ja hartaudella.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: