null Kamariooppera Autuus käsittelee uskonnollisesti motivoitunutta väkivaltaa

Harjoitukset. Antti Auvisen poikkitaiteellisessa teoksessa lauletaan ja musisoidaan yhtä aikaa lavalla ja videolla.

Harjoitukset. Antti Auvisen poikkitaiteellisessa teoksessa lauletaan ja musisoidaan yhtä aikaa lavalla ja videolla.

Hyvä elämä

Kamariooppera Autuus käsittelee uskonnollisesti motivoitunutta väkivaltaa

Juhlaviikoilla esitettävä kamariooppera Autuus yhdistää historiallisen murhan, runoja ja videokuvaa.

Säveltäjä Antti Auvinen näyttää tietokoneen ruudulta, millaista videomateriaalia on yhdistetty hänen säveltämäänsä kamarioopperaan. Autuus-teoksessa esiintyvien laulajien ääniä ja soittajien musisointia kuullaan videolla hidastettuna, mikä tuo siihen kiinnostavan ulottuvuuden. Musiikkitalossa ei siis ole tiedossa kovin perinteinen oopperaesitys.

Auvinen sai idean teokseen luettuaan Antti Ikosen kirjan traagisesta tapauksesta, joka sattui Auvisen isoäidin kotiseudulla Kangaslammilla keväällä 1881. Uskonnollisen näyn vallassa ollut kappalainen Woldemar Hofström murhasi veljensä Arndtin ja uskoi vakaasti tekevänsä tässä oikein.

– Järkyttävästä tarinasta alkoi mielessäni hahmottua ooppera. Tämä on ensimmäinen näyttämöteos, jonka olen säveltänyt, Auvinen kertoo.

Tekstin Autuus-teokseen hän pyysi runoilija Harry Salmenniemeltä, jonka runoista oli kovasti pitänyt.

– Harry halusi kirjoittaa nelisäkeitä, mitä aluksi kummeksuin. Suunnitelmani oli kuitenkin säveltää teokseen eräänlaisia nelikenttiä, esimerkiksi kaksi miestä laulaa yhtä aikaa lavalla ja videolla. Harry vastasi siis nelikenttäsuunnitelmaani nelisäkeillä.

– Vaikka kyseessä on murheellinen historiallinen tragedia, teos ei ole yksittäisen historiallisen tapahtuman kuvailua. Teos liikkuu usealla aikatasolla ja on luonteeltaan ehkä jopa lohdullinen.

 

Aina uskonnollista lähtökohdista tehtyä väkivallantekoa ei tuomita, vaan sitä saatetaan pitää jopa hyväksyttävänä.

 

Autuus kertoo uskonnollisesti motivoituneesta väkivallasta. Woldemar Hofström luokiteltiin ”hoidon ja katsannon alaiseksi”, minkä vuoksi hän joutui viettämään loppuikänsä mielisairaalassa.

Antti Auvinen on kuitenkin huomannut, että aina uskonnollista lähtökohdista tehtyä väkivallantekoa ei tuomita, vaan sitä saatetaan pitää jopa hyväksyttävänä.

– Uskonnoissa ärsyttää tietty tekopyhyys. Monet uskonnot alistavat ja väheksyvät naista ja pyrkivät kontrolloimaan ihmisten elämää ylen määrin. Sen sijaan ne voisivat ottaa aivan toisenlaisen roolin ja rohkaista tasa-arvoon sukupuolten ja seksuaalisesti eri tavoin suuntautuneiden välillä.

Autuudessa pyritään toisaalta käsittelemään väkivaltaa laajemmasta näkökulmasta.

– Teoksessa pohditaan yleisellä tasolla väkivallan olemusta, yksilön suhdetta yhteisöön ja syrjäytymistä sekä mielen haurautta. Väkivalta on ongelma, jota kannattaa käsitellä. Se voi lisätä ymmärrystä esimerkiksi siitä, mitä väkivaltaiseen käytökseen liittyy, mutta se ei tarkoita sen hyväksymistä, Auvinen sanoo.

Teemu Mäen ohjaaman teoksen murhaajan roolissa on tenori Jarno Lehtola, hänen veljenään baritoni Sampo Haapaniemi ja vaimonaan sopraano Mirjam Solomon. Vahvassa roolissa näyttämöllä on myös Helsingin kamarikuoro, joka kommentoi koko ajan tapahtumia. Solisteja ja kuoroa säestää Sami Klemolan luotsaama Defunensemble. Teoksen kapellimestarina toimii Nils Schweckendiek.

 

Tarkoitus on, että videomateriaalin avulla muodostuu monikerroksinen soiva kokonaisuus yhdessä lavalla esiintyvien solistien, kuoron ja yhtyeen kanssa.

 

Säveltäjälle oli jo varhaisessa vaiheessa selvää, että hän haluaa tehdä teoksen, jossa videolla on tärkeä rooli elimellisenä osana musiikin kudosta. Niinpä Antti Auvinen konsultoi sävellystyötä tehdessään videoalan asiantuntijoita laajentaen näin samalla omaa säveltäjän rooliaan.

– Yhteistyö video- ja audiopuolen eksperttien kanssa on ollut korvaamatonta. Olen löytänyt matkan varrella työhöni paljon uutta, sellaista, mitä ei olisi voinut etukäteen edes kuvitella.

Video-osuus koostuu pääasiassa erilaisista puolilähikuvista, joita on kuvattu laulavista solisteista. Heidän ääniään on prosessoitu eri tavoin. Tarkoitus on, että videomateriaalin avulla muodostuu monikerroksinen soiva kokonaisuus yhdessä lavalla esiintyvien solistien, kuoron ja yhtyeen kanssa.

Musiikin rytmiikka ja sointivärit ovat Auviselle tärkeitä. Rytmiikka tulee erityisen hyvin esille videolle tehdyissä soittimien äänten hidastuksissa, joita Auvinen kutsuu rytmiseksi möyrinnäksi. Videomateriaalista suurin osa onkin äärimmilleen hidastettua.

Auvinen kokee hitaiden elastisten massojen kuvaavan hyvin teoksen psykologista tasoa.

– Uskon, että ne muutoksen tasot ihmismielessä, jossa vakuututaan oikeutuksesta surmata toinen ihminen, ovat syvällä ja väistämättä hitaita.

Autuus-teoksen video-osuudet on kuvannut Jarmo Kiuru. Teoksen elektroniikan ohjelmoinnin ovat toteuttaneet yhteistyössä Timo Kurkikangas ja Josué Morenon ohjaamat Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian opiskelijat.

Antti Auvisella on aiempaa kokemusta tämäntyyppisistä poikkitaiteellisista projekteista Amsterdamin taidekorkeakoulusta, jossa hän opiskeli säveltämistä viisi vuotta. Tällä hetkellä Auvisella on työn alla taiteellinen tohtorintutkinto Sibelius-Akatemiassa. Autuus-teos on osa tutkintoa.

Antti Auvisen Autuus-kamariooppera su 16.8., ma 17.8. ja ti 18.8. klo 19 Musiikkitalon Sonore-salissa. Lisätiedot: www.helsinginjuhlaviikot.fi

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.