null Kannattaako kirkasvaloa käyttää?

Hyvä elämä

Kannattaako kirkasvaloa käyttää?

Väsyttää, harmittaa, ruokahalu kasvaa eikä oikein mikään innosta. Syynä oireisiin saattaa olla kaamosmasennus ja apua löytyä kirkasvalohoidosta.

Kaamosmasennuksen oireiden kanssa painii joidenkin arvioiden mukaan jopa 12 prosenttia suomalaisista vuodesta toiseen, aina loka-marraskuun aikana. Kirkasvalohoito voi antaa lisää energiaa ja virkeyttä ja parantaa mielialaa, kun syksyiset illat ovat pisimmillään ja pimeimmillään.

Valohoidon lisäksi riittävä ulkoilu ja terveellinen, monipuolinen ravinto saattavat auttaa kaamosmasennuksen selättämisessä.

Mihin kirkasvalohoito perustuu?

Auringonvalon määrä on Etelä-Suomessa vähäinen syksystä kevättalveen, maaliskuulle saakka. Tutkimusten mukaan valo vaikuttaa silmien kautta pikkuaivoissa sijaitsevaan käpylisäkkeeseen, joka erittää pimeän vuorokauden aikana melatoniinia.

Melatoniini on hormoni, jonka eritys vähenee valon lisääntyessä - ja päinvastoin. Kun sitä erittyy, ihmistä väsyttää. Se siis toimii kuin luomu-unilääke. Koska käpylisäke ei erota, onko valo peräisin luonnosta vai keinotekoista kirkasvaloa, voi kirkasvalolaite korvata pimeänä vuodenaikana puuttuvan luonnonvalon. Vertailun vuoksi: Kesäpäivänä luonnonvalon määrä on noin 50 000–100 000 luksia. Ulkona valoa on alimmillaan marraskuussa, jolloin ylletään vain 500 luksiin. Normaali kodin yleisvalaistus tuottaa noin 10–100 luksin valomäärän

Ihmisen uni-valverytmiä voidaan myös siirtää valon avulla eteen- tai taaksepäin. Kirkasvalohoidosta voi näin hyötyä esimerkiksi vuorotyötä tekevä tai aikaerorasituksesta eli jet lagista kärsivä.

Kirkasvalohoitoa on tutkittu Suomen lisäksi muuallakin Euroopassa liki 30 vuoden ajan.

Miten valitsen kirkasvalolampun?

Aivan mikä tahansa valaisin ei tuo toivottua vaikutusta. Jotta valohoidolla olisi vaikutusta kaamosmasennuksen oireisiin, on valotehon oltava on vähintään 2 500 luksia.

Kannattaa myös tarkistaa, että tuotteesta löytyy CE-merkintä ja nelinumeroinen tunnusluku.

Mitä kirkasvalolamppu maksaa?

Halvimmillaan kirkasvalolampun saa noin viidelläkymmenellä eurolla. Kalleimmat verkossa myytävät lamput maksavat yli 300 euroa.

Miten kirkasvalolamppua käytetään?

Aluksi kirkkaan valon ääressä pitäisi oleskella yhdestä kahteen tuntia päivittäin. Tehokkainta hoito on aamukuuden ja -kymmenen välillä. Valon kirkkaus on aluksi 2500 luksia. Kirkkautta voidaan nostaa 10 000 luksiin asti ja silloin hoitoaika lyhenee aina puoleen tuntiin asti.  Illalla otettu valohoito saattaa vaikeuttaa unensaantia, joten sitä ei suositella otettavaksi kello 18:n jälkeen.


Kirkasvalolamppujen hintahaarukka on lavea. 

Laitteen tyypistä riippuen kasvojen etäisyys laitteesta voi olla 40–145 cm. Mitä lähempänä laitetta on, sitä tehokkaampi ja lyhyempi on yksittäinen hoitokerta. Valoa ei tarvitse katsoa kohtisuoraan, vaan riittää, kun se on näkökentässä. Valossa oleskellessaan voi siis puuhailla samalla muuta.

Kirkasvalohoitoa suositellaan käytettäväksi säännöllisesti joka aamu, mutta vähintään viitenä päivänä viikossa.

Hoitoa annetaan ensin päivittäin parin viikon ajan. Sitten se voidaan harventaa viiteen kertaan viikossa tai antaa hoitoa tarvittaessa 1–2 viikon jaksoissa. Hoidon vaikutusten luvataan näkyvän jo ensimmäisen viikon aikana.

Auringonvalo vaikuttaa terveyteemme monin tavoin. Se virkistää ja vähentävää väsymyksen tunnetta.

Voiko kirkasvalohoidosta olla haittaa?

Kirkasvalo saattaa piristää liikaa ja häiritä unta. Joillakin hoito voi aiheuttaa silmien ärtymistä, päänsärkyä tai levottomuutta. Jos sinulla on silmän linssin tai verkkokalvon sairaus, kirkasvalohoitoa ei suositella.

Vakavassa talvimasennuksessa kirkasvalohoito ei välttämättä yksinään riitä. Tällaisessa tilanteessa hoidosta ja sen sisällöstä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Osa kirkasvalolaitteista on valmistajan mukaan sertifioitu lääkinnällisiksi laitteiksi, joka markkinoijan mukaan takaa sen, etteivät ne aiheuta käyttäjälleen sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä tai silmien rasitusta.

Päivitetty 13.10.2023 kirkasvalolamppujen hinnat.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Painaako pimeys? Kaamosoireilu on kevyt vaiva, jos sitä vertaa sielun pimeään yöhön

Hengellisyys

Huolenpito ja hellyys auttavat paremmin kuin sanat silloin, kun pimeys ahdistaa ja Jumala on piilossa, sanoo psykoterapeutti ja pappi Jaana Räntilä.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.