null Kannelmäen kirkon lasimaalaus ihastuttaa

Puheenvuorot

Kannelmäen kirkon lasimaalaus ihastuttaa

"Maalaus värjää morsiamen" -jutussa kerrottiin Kannelmäen kirkon lasimaalauksesta. Sen aihe nähdään eri tavoin. Kirkkoherra näkee maalauksessa Neitsyt Marian Jeesus-lapsi sylissään. Eräs seurakuntalainen näkee siinä laivoja meren myrskyssä. Pääsuntio sanoo, että maalaus jättää tulkinnan katsojan vastuulle.

Seurakunta kutsuu lasimaalausta "Elämänpuuksi". Taiteilija Hilkka Toivola antoi abstraktille taideteokselleen nimen "Minä olen elämänpuu, ja te olette oksat." Itse näen aiheen taiteilijan antaman nimen mukaisesti. Jutun upeasta valokuvasta puuttuvat kuitenkin teoksen reunimmaiset osat, jolloin "te olette sen oksat" -nimitys jää arvattavaksi.

Lasimaalaus ei myöskään ole lyijylasiteos. Lyijylasi on aivan eri materiaali kuin Toivolan käyttämät lyijysauma ja lasi. Kyseessä on kansainvälisesti, kautta aikain käytetty tekniikka, sama kuin ranskalaisen 1200-luvulta peräisin olevan Chartresin katedraalin lasimaalauksissa.

Tekstissä mainitaan, että Kannelmäen kirkko muistuttaa betonista telttaa. Näin herttaisesti voi tietenkin mieltää kirkon arkkitehtuurin. Tarkkaan ottaen kirkon muoto rakentuu neljästä korkeasta katonlappeesta, joista kukin on avaruusgeometrisen suureen, hyperbolisen paraboloidin, muotoinen.

Maikki Hirvonen

ex-kuvataidelehtori

Kannelmäki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.